Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Табаков: "Миса Солемнис" от Бетовен е висша проява на човешкия разум

Грандиозната "Миса Солемнис" от Лудвиг ван Бетовен, която звучи на българска сцена изключително рядко, ще бъде представена на 25 април от 19 часа в зала "България" от Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР под палката на Емил Табаков. Диригент на хора е Драгомир Йосифов, а солисти - Ина Кънчева, Андреана Николова, Милен Божков и Франк ван Хофе, който замени в последния момент заболелия Ивайло Джуров.


Произведението изисква изключинелен професионализъм от страна на певците и оркестъра
. Това е нещо извънчовешко - аз подхождам със страхотен респект към това произведение.  И затова не се прави често - то е трудно и за слушане, тежка, сериозна  музика е. Започвам да си мисля каква музика е написал Бетовен преди 200 години, а ние сега какво започнахме да слушаме - гледаме всичко да ни е по-популярно, по-лесно да го възприемаме... Накъде тръгва светът? - споделя маестро Табаков.

Чуйте интервюто с диригента по повод предстоящия концерт на радиосъставите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено. Концертът за виола и струнни е..

публикувано на 19.06.24 в 19:04
Иля Шмуклер

Първенецът в конкурса "Геза Анда" Иля Шмуклер: Животът ми не е изпълнен само с победи

В поредица в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказваме за клавирния конкурс „Геза Анда“ , който се провежда в Цюрих веднъж на три години. Състезанието е изключително престижно - и заради големите награди, и заради присъствието на жури от световни знаменитости в пианистичния свят.  Изискванията към състезателите правят конкурса..

публикувано на 19.06.24 в 17:59
Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Георги Милтиядов е "Млад музикант на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Георги Милтиядов е един от най-търсените млади диригенти у нас. Едва 25-годишен, той е щатен диригент и пианист на Плевенската филхармония, а..

публикувано на 19.06.24 в 17:07

Изложби в София и Бургас представят таланта на абсолвентите в НХА

През следващата седмица абсолвентите от Националната художествена академия (НХА) ще получат своите дипломи на специална церемония. По традиция тя се предшества от изложби на младите хора, които завършват. Работите им са подредени в различни експозиционни пространства в София и Бургас и ще останат там до 5 август.  Проф. Здравка Василева,..

публикувано на 19.06.24 в 15:02