Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата пощенска марка – "Черното пени" – пристига на изложението в Пловдив

| обновено на 23.10.14 в 15:14

Първата в света пощенска марка – "Черното пени"  ще бъде показана на откриващата се в Панаира Международна филателна изложба БУЛКОЛЕКТО.  

Марката е издадена на 6-и май 1840 г. с идеята да усъвършенства хаотичната дотогава пощенска система, при която разноските по доставянето на писмата са се поемали от техния получател, срещу което в продължение на десетилетия са недоволствали адресатите на кореспонденция, голяма част от която е била ненужна за тях, разказват филателистите. По този начин, до наши дни, всеки подател купува марка за писмото, което изпраща.  

"Черното пени" е с образа на кралица Виктория, а наименованието на марката идва от това, че е кралицата е отпечатана на черен фон и струвала едно пени. Уникалният пощенски символ е бил в обращение близо година, през която е отпечатан в тираж от 68 800 000 броя. 

Днес марката е безценна филателна рядкост, колекция от която притежават не повече от 10-11 души в света, подчерта секретарят на Съюза на българските филателисти Христо Николчев. Единичните бройки се търгуват на космически цена, като най-високата е достигната на аукцион  през 1991 г. от японски бизнесмен, платил за нея два милиона и четиристотин хиляди долара. Характерното в случая е, че за да се счита една колекция с марки за легитимна, тя трябва да съдържа по хиляда бройки от даден екземпляр, уточни Христо Николчев.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.