Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът реши КТБ да не бъде оздравявана

Гарантираните депозити ще се изплащат според законите на ЕС

| обновено на 31.10.14 в 18:00
Снимка: БГНЕС
Незабавно да бъдат изплатени гарантираните влогове на 230 хиляди вложители в КТБ, реши Народното събрание след четиричасови дебати за съдбата на Корпоративна търговска банка и разгледания доклад на Българската народна банка. Парламентът реши КТБ да не бъде оздравявана, а ГЕРБ внесе редакционни поправки в законопроекта. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната, с изключение на "Атака". Депутатите от "БСП лява България" гласуваха с 9 "против" и 18 "въздържали се", а един гласува "за". 

Депутатите предлагат Министерският съвет, съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор, да подготви и внесе в Народното събрание промени на законите в областта на банковото дело, законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете. С цел по-ефективна защита на вложителите парламентът препоръчва на БНБ да сключи и договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица. 

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова предложи служебното правителство да изготви и процедура за промяна на Закона за гарантиране на влоговете, за да може 230 хиляди вложители с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо. 

Трябва незабавно да гарантираме изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми и за мен това реално може да стане до края на ноември. Имахме желание да дадем и една последна възможност за спасяване на КТБ от потенциални инвеститори, да дадем шанс и на негарантираните вложители. Днес от тази трибуна се оказа, че този шанс го няма, заяви в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

От ГЕРБ предлагат всеки такъв вложител да има избор да посочи в коя банка и в коя сметка да му бъдат преведени парите, като тази процедура трябва да стане с минимално ангажиране на вложителите. Менда Стоянова заяви, че трябва и промяна в Наказателния кодекс, с която всички виновни за състоянието на КТБ да понесат своята отговорност.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов коментира, че казусът КТБ ше нанесе тежки поражения върху икономиката и публичните финанси. 

Във всички случаи ще струва много на държавата и поглеждайки малко настрани от банката, и поглеждайки малко напред от банката във времето, как се случи всичко през последните 5 месеца и малко назад ще има доста негативни ефекти върху публичните финанси. Бъдещите дела, по които страна ще бъде държавата в лицето на Министерството на финансите, по отношение на засегнати интереси както на акционерите, така и на вложителите. Такива индикации има и те са доста сериозни, каза служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Порожанов предложи идната седмица на заседание на временната бюджетна комисия в парламента да бъдат обсъдени всички ефекти, които се очакват в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Менда Стоянова предлага законова промяна, за да получат вложителите в КТБ максимално бързо парите си

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова предложи служебното правителство да изготви процедура за промяна в Закона за гарантиране на влоговете, за да може 230 000 вложители с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо. ГЕРБ предлага..

публикувано на 31.10.14 в 14:04

Желаещите инвеститори в КТБ предлагат държавата да налее 2,3 млрд. лева чрез ББР

БНБ публикува писмото на желаещите инвеститори, в което се предлага държавата да налее 2 милиарда и 300 милиона   лева в Корпоративна търговска банка чрез Българската банка за развитие (ББР). В писмото на австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и..

публикувано на 31.10.14 в 14:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джо Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара

Съединените щати подготвят пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, нарушавайки продължилата месеци тенденция към по-малки пакети за Киев за военните му операции срещу Русия, заявиха за Ройтерс двама американски служители...

публикувано на 20.09.24 в 21:28

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут в петък, което доведе до най-малко 12 убити и 66 други ранени. Най-малко 12 убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут "Ние осъждаме най-категорично..

публикувано на 20.09.24 в 21:19

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на..

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във..

публикувано на 20.09.24 в 20:00