Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цензура след падането на Стената - разговор за началото и края на вестник "Независимост"

В-к Независимост - изложба в Националната библиотека, ноември 2014г.,архив 1989
Снимка: Ирина Недева

Кой спря първия опит за независим печат, вестник Независимост, който започва съществуването си по стените на сградите в София като самиздат през ноември 1989г.?

Отговорът на този въпрос е съвсем ясен, казва издателят Ганчо Ганчев ден след откриването на изложбата с уникалните броеве на вестника в Националната библиотека.

​Точно на 18 ноември преди 25 години излиза първият независим вестник... в началото зависим единствено от куража на своите първи автори, матричния принтер на компютърния спец Емо и най-вече - от издателя Ганчо Ганчев, сам хуморист и син на писателя хуморист Марко Ганчев.

Снимка
Много от темите тогава приличат на днешните. Например  явлението "контра-митинг" е познато още в зората на демокрацията, когато по думите на Ганчо Ганчев комунистическата партия е владеела това упражнение до степен, контра-митингът да се проведе даже преди митинга, както става на 17 ноември когато БКП организира пред Народното събрание своите привърженици, ден преди обявения първи митинг на демократичната опозиция.

В началото вестник Независимост се прави на компютър "Правец" и това дава основание на шегаджиите да твърдят, че със сигурност поне в едно нещо Правец е дал добър резултат. Още по време на отпечатването на първия брой обаче матричният принтер отказва на третото копие, а тогава за да размножиш текст на копирна машина се иска спец-разрешение от началник. Затова на групата ентусиасти, които се заемат с печатното дело им хрумва да  залепят разпечатките на картони, които с въженца да закачат пред Полския център и до градинката Кристал, където са били бити активистите на Екогласност малко по-рано. Всяка седмица картоните и текстовете се сменят, лепилото е здраво, хората се събират на групи за да четат и вестник независимост остава непокътнат цяла зима въпреки, че е изложен на снега, вятъра и дъжда.

Снимка

По -късно вестникът започва да излиза в печатница "Димитър Благоев" като Ганчо ганчев и приятелите му закупуват сами хартията.... до момента, когато не получават разрешение да купят хартия точно защото това разрешение се дава от министър-председателя въпреки че Желязната завеса вече е паднала и страната е поела към демокрацията.

Точно три дни преди първите демократични избори вестник Независимост спира да излиза.

Снимка

Част от хората, които го правят тогава остават в журналистиката, като карикатуристът Чавдар Николов и фотографът Симон Варсано. Издателят Ганчо Ганчев по-късно намира тих пристан като библиотекар, а някой се отказват.

С ясна дата на раждането и на смъртта си тази история на първия опит за независим печат е наречена от писателя Деян Енев  с краткото определение -  “поучителна”, а е и кратка история.. Какво всъщност се случва с първия опит за независим печат и с вестник независимост ще разберете от разговора на Ирина Недева с Ганчо Ганчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50