Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията в Близкия Изток днес пре-начертават съществуващите граници. Затова ситуацията е взривоопасна смята израелският военен експерт Алон Бен Давид

Броят на жертвите в резултат на нападението в синагога в Ерусалим достигна петима души, след като от раните си почина раненият при атаката полицай, предаде AFP, позовавайки се на полицията.

Петимата израелци бяха убити вчера сутринта в Йерусалим, когато двама палестинци, въоръжени с ножове и брадви, нахлуха в синагога в Западен Йерусалим, населен с ултра-ортодоксални евреи. Атаката последва призива на радикални палестински групировки, включително "Хамас", за отмъщение, след като предишния ден палестинец, шофьор на автобус, беше намерен обесен в автобуса си. Гневни палестинци, жители на квартал в Източен Йерусалим снощи хвърляха камъни по израелските полицаи.
Най-кръвопролитната атака в Йерусалим от години - така я определят световните медии и поставят въпроса: трансформира ли се арабско-израелския конфликт в религиозен между мюсюлмани и евреи.
Йерусалим стана арена на напрежение, нападения и отвличания след спорове за достъп до свещения и за евреи, и за мюсюлмани т.нар. Храмов хълм. Там през октомври беше прострелян известен еврейски утра-националист.

Събитията от преди 3 седмици, когато няколко депутата от десни партии, решиха да се молят не само на Стената на плача, а да се изкачат пред джамията Ал Акса, където се предполага, че някога е бил Свещения за евреите Храм, разбуни духовете не само в палестинската автономия, но разсърди не на шега Йордания, която отговаря за Ал Акса още от създаването на еврейската държава. При това сложно положение, което съществува в региона се обърнахме към един от най-уважаваните и сериозни военни коментатори Алон Бен Давид от 10-ти канал на израелската телевизия, който е изключително горд с българските си корени - баща му е роден и израсъл в София.

За българските слушатели, които повече от 60 години слушат за израело-палестинския конфликт е интересно да узнаят по какво се различава военната акция през последното лято от вълненията свързани с конфликта около джамията Ал Акса през последните няколко седмици.

В последните месеци палестино- израелският конфликт има две  лица. от една страна война в Газа. Тръгнахме на истинска война  срещу  Хамас, който  от няколко години управлява ивицата  със своят апарат и армия. През всичкото това време тя изстреля много ракети към цялата територия на Израел... Второто лице е  това, което виждаме сега в Ерусалим около джамията Ал Акса.  От Хамас биха се радвали да ръководят този процес, но за сега не успяват. Не е ясно дали събитията в Ерусалим ще успеят да затихнат или надай-боже ще се разраснат до трета интифада. За щастие има затишие от страната на ивицата Газа  и, поне за сега, от там не се стреля срещу Израел. Тъй като войната не завърши с категорична победа на която и да е от двете страни, трябва да видим колко дълго ще е това затишие.

Депутатката Мирав  Михаели от работническата партия „Авода“ обвини премиерът Натаняху и президентът Абас, че действат прекалено консервативно и рутинно в един нов Близък Изток. Какво мислите Вие по въпроса?

Не зная дали Палестинската автономия и израелското правителството в Ерусалим не действат прекалено традиционно, но това, на което сме свидетели е процес, който в Близкия Изток се извършва на всеки сто години - веднъж. Става въпрос за изтриване на съществуващите граници и сега имаме възможност да ги предначертаем с нови държави, които междувременно са изникнали като Кюрдистан , например. Ясно е  като гледаме към Сирия и Ирак, че след пре-начертаваното това няма да е същия Ирак и това няма да е същата Сирия. Линиите на новите граници ще са етнически, демографски и религиозни . Преди 98 години Великите сили Англия, Франция начертаха някакви граници във Близкия Изток. Те не издържаха изпитанието на времето, защото бяха изкуствени и сега събитията ги трият. В това  действително виждам , че имаме удивителната възможност да бъде начертани новите граници върху изцяло бяла карта. Но също така споделям критиката към тази, които не виждат творческо решение  на този проблем нито във Вашингтон, нито в Израел, за да се използва златната възможност да бъде начертан по -справедлив и по-добър нов Близък Изток.

 
На въпроса защо президентът Абас през последната година  полага повече усилия за признаването на Палестинската държава в международните организации и отделни страни в света отколкото в решаваенто на двустранния проблем с Израел, военният коментатор Алон бен давид уточни:

Целта на палестинците е да получат статут на членове или поне на наблюдатели в колкото се може повече международни организации, както и признание от колкото се може повече държави по света и да ги приемат, не като автономия, а като отделна държава. Всичко това е за да бъде представен  Израел пред международните организации  като прокажена държава. Целта на палестинците е да използват тези организации и най-вече Международния съд в Хага, за да обявят Израел за страна на апартейд, като е било с ЮАР през осемдесетте години на миналия век. Те вярват, че по този начин ще могат да си подсигурят повече отстъпки от страна на Израел отколкото при преки преговори. Израел ще се опита да попречи на тези машинации за замяна на мирните  преговори, като такива с едностранни действия.


Вестникарското клише „Взривоопасният Близък Изток“ през  последните месеци е особено актуално

Целият разговор на Искра Декало, кореспондент на БНР в Израел  с Алон Бен Давид, военен коментатор на 10 канал на Израелската телевизия може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Проливни дъждове в Гърция, очакват се промени в графика на фериботите

Продължават силните дъждове в Гърция. Очакват се промени в графика на фериботите. Тази вечер и утре се очаква засилване на валежите в цялата страна, предупреждават от Гражданската защита в южната ни съседка. Местните власти са взели мерки, съобщават от общините. Очакват се затруднения и промени в трафика на фериботите, защото прогнозите са за..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си. Кандидатурата му беше внесена тази сутрин в Държавната дума от президента Владимир Путин и подкрепена от депутатите. Предстои Мишустин да предложи структурата и състава на новото правителство. Кандидатурите на вицепремиерите ще бъдат разгледани в Думата идния понеделник, а на министрите -..

публикувано на 10.05.24 в 17:49
Агенцията за социално подпомагане

Пострадалите от наводнението в с. Делейна вече са подали заявления за еднократна помощ

Десетте домакинства, които пострадаха от наводненията на 8 май във видинското село Делейна, вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ, съобщиха от социалното министерство. Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна (видео) Екипи от дирекция "Социално подпомагане" - Брегово са описали щетите и са съдействали на..

публикувано на 10.05.24 в 17:38

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 10.05.24 в 17:16
Болница

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданка на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново. От Районната прокуратура, посочиха, че все още няма повдигнато обвинение на извършителя, защото не е готова поисканата съдебно-медицинска..

публикувано на 10.05.24 в 16:42

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и Методий, чества днес патронния си празник.  За 63-та година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет.  Да не забравяме на кого дължим азбуката и културата си, призова великотърновският митрополит Григорий: "Да не забравяме..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми. Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа". Това каза областният..

публикувано на 10.05.24 в 16:22