Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през окото на писателя и дипломат Ромен Гари

Ромен Гари
Снимка: от сайта https://ru.wikipedia.org




Големият френски писател Ромен Гари – два пъти носител на наградата Гонкур, веднъж с псевдоним е по съвсем особен начин свързан с България. Освен като писател Ромен Гари остава в историята и като дипломат, а неговият първи дипломатически пост е в София веднага след края на Втората световна война. 70 години след края на войната по инициатива на Райна Карчева започва прочита на дипломатическите архиви на Франция, а на специалната конференция във Френски институт в София участва и Фабрис Лара - директор на Центъра за административни изследвания и експертиза и Заместник-директор по обучението в ENA, автор на книга за Ромен Гари като дипломат и европеец.

Защо говорите за Ромен Гари като европеец и от къде произтича това, което определяте като европейското призвание на Гари, е първият ми въпрос към френският изследовател Фабрис Лара?

Въпросът за европейското измерение на Ромен Гари и неговата идентичност произтича от самия му произход. Ромен Гари е личност, която комбинира в себе си руски корени, защото е роден от майка рускиня в град, който по онова време принадлежи към Руската империя. Става дума за град Вилно, Вилна, днешен Вилнюс в Литва, много космополитен град, в който освен руско-говорящото население е имало много голяма еврейска общност, но също и големи общности от литовци и поляци. Още от ранното си детство Гари е бил изправен пред езиков плурализъм. По-късно, когато се преместват във Варшава, той научава полски. На 14 години идва във Франция и се влива във френската култура. Така че има множество сегменти в Гари, които очертават неговия европейски профил.

Защо се заинтересувахте от Ромен Гари? Вие сте част от ЕНА. Защо Ромен Гари стана част от личния ви академичен интерес?

Трябва да уточня, че моите функции в Националното училище по администрация (ЕНА), където се занимавам с изследвания и обучение на дипломати, нямат нищо общо с интереса, който от дълго време насам изпитвам към Ромен Гари. Всичко започна още от студентските ми години в Лион. После учих в Женева, в Института за европейски изследвания, където имаше семинар, ръководен от унгарски професор, напуснал Унгария през 1956 г. Той много се интересуваше от Ромен Гари, а аз винаги съм чел романите на Гари. И си казах, че някой ден бих искал да изследвам Гари и може би да напиша книга. По-късно се установих в Германия, започнах да подготвям своя докторат, записах се в Института по политически науки в Париж. Идеята ми беше да напиша литературна биография на Гари, но едновременно с това да проследя пътя му като дипломат през призмата на европейската идентичност.

Каква е връзката между романите на Гари и дипломатическата му дейност? Има ли пряка връзка?

Разбира се. Ромен Гари все пак е професионален дипломат в продължение на 15 години. Той влиза в дипломатическата кариера в края на 1945 г. Заема редица постове, оказали влияние върху него, включително и този първи пост в София (1946-1947), където научава много неща. Бил е и на пост в САЩ в годините на Студената война. Този професионален опит подхранва познанието му за хода на нещата, за света, за отношенията между Великите сили. Като дипломат вижда как международните отношения определят съотношението на силите. Като писател той се интересува много от всички психологически механизми, тъй че дипломацията подхранва въображението му. И много герои в романите му са свързани с дипломацията.

Интересен е погледът на Ромен Гари към българската реалност веднага след Втората световна война. Това е времето, когато България става комунистическа държава. Той пише дипломатически телеграми, в които разказва новите промени в страната.

Ромен Гари е съвсем млад дипломат, когато пристига в София. Той е на 32 години, но е в началото на кариерата си. Неговото око на писател  - публикувал е само един роман, но е писал и други, без да публикува – може би носи особена чувствителност към драмата, която се случва в България. И едновременно с това той е играч на шах. Мисля, че щателно е анализирал отношенията между комунистическия режим, който се установява, и съветските власти. Той анализира това с голяма проницателност и задълбоченост. Много бързо той разбира какво точно се случва. Той чудесно разбира от политика. В годишните си доклади, които адресира до Френското външно министерство, откриваме цялата панорама, описанието на нещата. Понякога прави и предвиждания на онова, което ще се случи. Разбирал е всичко.

Какви са най-важните събития по време на дипломатическата му кариера?

Може би, освен това, което е преживял в България с елиминирането на опозицията, трябва да кажем, че Ромен Гари е завързал лично приятелство с Никола Петков. Става  свидетел на арестуването и на екзекуцията му, въпреки протестите на западните сили. Наблюдава всички процеси на деколонизацията, игрите на великите сили, включително и ООН, където е бил на служба. През 50-те години той е на дипломатическа служба в Постоянното представителство на Франция в ООН. Това е времето на Студената война, на противопоставянето на САЩ на СССР. Франция е в западния лагер, но тя бива осъдена – това е времето на деколонизацията, на войната в Алжир. В дипломатически план е трябвало да се справя с доста тежки проблеми, най-вече с комуникацията на френската позиция. Да комуникира, да защитава френската позиция, който лично той не споделя – това е нещо наистина трудно.

Фабрис Лара е част от машината ЕНА – Екол Насионал Административ на Франция, както наричат висшата школа за администрацията през която минават всички големи политици на Франция, Затова го питам какво е уникалното в опита на френската школа по администрация и до каква степен тя повлиява върху административния модел на ЕС?

Може би да направим връзка с предишния сюжет – Ромен Гари. Ромен Гари влиза в дипломатическата кариера през 1945 г., защото има воля да се обновят административните елити във Франция, включително и в дипломацията. Проведени са конкурси през 1945 г. за да се изберат хора, които са били в Съпротивата редом до генерал дьо Гол за дипломатическа служба. Едновременно с това генерал дьо Гол решава да създаде Националното училище за администрация (ЕНА) през октомври 1945 г., което тази година през октомври ще празнува своята 70-та годишнина. Целта е да се обновяват висшите административни кадри във Франция и по различен начин да се проведе тяхното обучение. Особеността на ЕНА е, че тя провежда интегрирано административно обучение за висши администратори от всички министерства. Те слушат общи курсове и минават през общи конкурси. Така се професионализира тази висша административна функция.

Става дума за хора, набирани след висше университетско образование и то с конкурс – конкурсът е много важен, защото така се гарантира неутралитет. Избират се най-блестящите, хора, които имат потенциала на мениджъри и на бъдещи лидери. И тъй като отборът е щателен, много от тези хора ще направят бъдеща административна кариера в политиката, както днешният президент на Франция и част от неговите министри, които принадлежаха към випуска „Волтер”. Но не трябва да се фокусираме само върху възпитаниците на ЕНА, насочили се към политиката. За голяма част от възпитаниците въобще не чуваме, а тъкмо те са тези, които движат и помагат за функционирането на френската администрация. Те остават анонимни, но благодарение на тях имаме една френска администрация, която функционира добре и светът често признава заслугите на тази администрация, защото тя е обучена наистина добре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23