Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически съмишленици и опоненти отдават почит на Желю Желев

Желю Желев ще бъде погребан с държавни почести

| обновено на 30.01.15 в 13:03
Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на Желю Желев
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че правителството и президентството ще подготвят държавно погребение за президента Желю ЖелевС думите Господ прибира първо добрите хора премиерът изказа съболезнования на близките на Желев.

Присъединявам се към скръбта на нацията от загубата на първия демократично избран президент, допълни Борисов.

Президентът д-р Желю Желев искрено искаше да промени България, каза вицепремиерът Ивайло Калфин на традиционната церемония по връчване на наградите за лидерство "Стефан Стамболов". Първият носител на наградата е именно д-р Желев:

Той е един от хората, които съвсем честно искаха да променят България към добро. Мисля, че загубата на подобни хора би трябвало да се оцени от всички, въпреки политическите различия, които имахме. Той работеше честно за страната, каза Ивайло Калфин.

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на президента Желев.

Напусна ни президентът Желю Желев. Президентът, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България. Той беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът на Желю Желев за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни, заяви председателят на НС Цецка Цачева.

Като тежка загуба за България и за световната демократична общност определя президентът Росен Плевнелиев кончината на д-р Желев. В съболезнователното си писмо Плевнелиев подчертава, че с живота и делото си д-р Желев зададе посоката, която следваме и днес – изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи.
Президентът Петър Стоянов е категоричен, че Желю Желев ще остане в новата история на България като радетел на демократичните ценности и върховенството на закона, като символ на мирния преход и търсенето на национално съгласие. 

България загуби един символ на демокрацията, каза по повод кончината на Желю Желев лидерът на ДПС Лютви Местан:

Членовете и симпатизантите на Движението за права и свободи искрено обичаха д-р Желев. Макар той да бе основател и първи председател на Съюза на демократичните сили, по-късно, вече избран за президент, той се издигна до висотата да бъде президент на всички български граждани. Един истински обединител на нацията. Аз мисля, че ако има български политик, символ на демокрацията, това е точно д-р Желев. Него загубихме днес. Поклон пред светлата му памет.

Желю Желев е символ на това, че в България промените никога не се изродиха в напрежение, обяви председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. За него бившият президент ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които никога не сме се отклонили от пътеката на демокрацията и гражданския мир.

Председателят на "БСП лява България" Михаил Миков сподели, че познава Желю Желев отпреди 1989-а година. Според него бившият президент е бил изключителна личност:

Личност, която участва в прехода. Въпреки политическите му възгледи, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще за България.

Д-р Желев бе човек, който се опитваше да намери компромиса и разумното действие, спомни си за него съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов:

Редно и полезно е да си спомним полезните неща, които се случиха по негово време. Опитите да се успокои обществото. По негово време и по негова инициатива България влезе активно в балканската политика. С признаването на Мекедония България показа, че има амбиция да играе роля на Балканите. Той беше спокоен човек, без излишна идеологизация, въпреки че времето беше крайно идеологизирано и време на противопоставяния.

Росен Петров от Българския демократичен център припомни заслугите на Желю Желев и говори за книгата "Фашизмът":

Мисля, че тази книга даде много ясен отговор за това колко си приличат диктатурите, въпреки че дори когато изповядват различни идеологии и мога да кажа само, вечна му памет. Той си е патронът на нашата демокрация.

С уговорката, че не иска да нарушава принципа "за мъртвите или добро, или нищо", лидерът на "Атака" Волен Сидеров само посочи, че в Желю Желев хората са имали повече надежди, отколкото той е оправдал:

Той просто не се разви като политик, не направи това, което трябваше да поведе България. В 89-а, 90-а всички бяхме заблудени, нямахме много голяма част от информацията, която сега имаме, но при него е характерно това, че той не излезе от клишето "Западът е добър и демократичен, всичко друго е лошо и недемократично".

Своите съболезнования изрази и американският посланик у нас Марси Рийс. Тя подчертава заслугите на Желев за демократичното развитие на страната ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Почина президентът Желю Желев

На 79-годишна възраст почина президентът Желю Желев (държавен глава 1990-1997).  Един от най-изявените дисиденти, доктор Желю Желев е първият демократично избран президент на България. На 3-ти март тази година той щеше да навърши 80 години. Роден е в..

обновено на 30.01.15 в 15:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51