Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ иска от БНР до две седмици концепция за програмата на Радио Кърджали

| обновено на 08.09.15 в 14:25
Снимка: Виргиния Стаматова
Съветът за електронни медии даде срок от две седмици на Българското национално радио да представи концепция за 18-часова програма на Радио Кърджали и тогава ще гласува лиценза. Бурно беше днешното заседание на медийния регулатор, а час преди началото му симпатизанти на ВМРО протестираха пред сградата срещу излъчването на част от програмата на турски език.

В 10:00 часа около 30 симпатизанти на ВМРО, водени от евродепутата Ангел Джамбазки, с патриотични песни и знамена протестираха пред сградата на Съвета за електронни медии срещу създаването на регионална програма на турски език в Националното радио. Според ВМРО това е скандално политическо обсужване на ДПС в навечерието на местните избори. Джамбазки подчерта:

Ние твърдим, че за да се впише някой в обществото, на която и да е държава, трябва добре да владее официалния език и да го знае, тъй като ако искаме да има вписаване в обществото трябва да говорим на един език. Езикът е елемент от националността.

Точно в тези региони, в които се опитват да пуснат това радио, политическата  ситуация е изключително деликатна, защото населението там, една част от които имат турско национално съзнание, е подложено от непрекъсната пропаганда от страна на Република Турция и аз недоумявам как така Националното радио решава да се включи в тази пропаганда,
допълни Джамбазки.

След това всички протестиращи влязоха в сградата на СЕМ, за да присъстват на заседанието.

Първа думата взе членът на СЕМ Мария Стоянова, която каза, че лицензиите на няколко регионални станции не се изпълняват, включително тази на Радио България и трябва да се отнемат. Стоянова каза, че в продължение на месеци Съветът за електронни медии се занимава само с Българското национално радио и оттук насетне ще влезе в залата само когато се обсъжда оставката на ръководството на Радиото. После напусна залата без да присъства на останалата част от срещата:

СЕМ от май месец не се занимава с нищо друго, освен с проблемите в БНР. От тук нататък аз в залата на СЕМ ще вляза само тогава, когато се обсъжда оставката на това ръководство, повече няма да се занимавам с него.

Христин Стрижлев, член на Управителния съвет на радиото поясни, че лицензите на радио България за емисиите на турски език за от 2005 година:


Те са заварени,а  преди това са излъчвани на къси вълни. Ние нито искаме ново съдържание, нито допълнително. Много е важно да се каже, че тези емисии не са някаква пропаганда на чужда държава – по една или друга причина има хора, които явно не говорят български език и ние даваме информация за това, което се случва в държавата на тези от тях.

Анюта Качева от Управителния съвет на БНР уточни, че исканият лиценз е за трите часа българска програма в Кърджали, тъй като програмата на турски ще е просто комутиране на съдържанието, което произвежда Радио България, а то има лиценз за това от 2005 година:

Всички новини, които се излъчват на 11 езика, се правят на български език и са предназначени по един и същи начин за останалата аудитория, след което се дават и се превеждат на останалите 11 езика. Няма някаква разлика между съдържанието на новините на турски и новините на останалите.

Всички хора, които превеждат в радио България за заклети преводачи – те носят наказателна отговорност по член 164 от Наказателния кодекс  за невярно съдържание, допълни Качева.

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов заяви, че средствата, които Радиото ще отдели за програмата в Кърджали, са спестени от бюджета на БНР и добави:

Искаме истинско, модерно, съвременно, българско радио в Кърджали.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08