Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Василев връща на Сърбия завода за стъкло заради дълговете си

| обновено на 13.09.15 в 16:19
Цветан Василев връща на Сърбия фабриката си за стъкло в Парачин, за да изчисти дълговете си от близо 8 милиона евро за ток и газ. Това съобщава в днешния си брой сръбския вестник „Вечерне новости”, като се позовава на писмо на банкера до сръбския премиер.

През последните дни се увеличават слуховете, че до дни Сърбия ще отнеме завода на Цветан Василев. Медиите в западната ни съседка съобщават за негово писмо до премиера на страната Александър Вучич, в което банкерът предлагал сделка на властите в Белград да им върне фабриката в замяна на конвертирането на дълговете ѝ от близо 8 милиона евро.

За кмета на Парачин Горан Паунович това би било добро решение, докато се намери нов собственик, Сърбия да отнеме собствеността на Цветан Василев:

За нас в Парачин не е проблем кой е собственик на фабриката, за нас е важно тя да работи. Тя в момента е модерна фабрика, има своя пазар, което автоматично означава, че всеки, който би я купил и е в състояние да организира производството ѝ с наличните нови машини и пещи, както и с работниците по необходимия пазарен механизъм, би могъл да стане богат човек в близко бъдеще. За нас в Парачин е приемливо за този дълг Сърбия отново да стане собственик на завода, за да може в някакъв по-късен период да я обяви за нова приватизация.

В нашия регион, а и извън него, имаше доста фирми за производство на стъкло, които имаха желание да купят фабриката в Парачин, добави още Паунович.

Цялото интервю на Николай Кръстев с кмета на Парачин Горан Паунович ще чуете утре в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново

25 домашно приготвени баклави участваха в изложбата–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново За 12-ти път празникът на баклавата в село Малиново събра на площада пред местното читалище хора от различни етноси. "Нашето село е прочуто с баклавата. Това е на празник на селото и се възстановяват всички традиции. Дай Боже да го..

публикувано на 05.10.24 в 17:17
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за потиснатите народи на Ливан и Палестина, които в момента търпят буквално геноцид". "Никой,..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се завърнем към политическо решение и да спрем изпращането на оръжия, които се използват за сраженията в..

публикувано на 05.10.24 в 16:45
Мохсен Пакнеджад, ирански петролен министър

Иранският министър на петрола "не се тревожи от криза" в резултат на израелските заплахи

Иранският министър на петрола Мохсен Пакнеджад заяви, че "не е притеснен" в резултат на ескалиращия конфликт в региона, съобщи новинарският сайт Shana на министерството след съобщения, че Израел може да удари иранска енергийна инфраструктура, предаде Ройтерс. "Не се притеснявам от кризите, които враговете на революцията създават, и това..

публикувано на 05.10.24 в 16:38

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград може да се превърне в модерен индустриален парк

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.   Към терена вече има инвеститорски интерес, заявиха на  брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на..

публикувано на 05.10.24 в 16:22

Катастрофа затвори в двете посоки движението през прохода Петрохан

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша.  По информация на очевидци, има пострадали.  На място са пристигнали 2 линейки и екип на полицията.  Автомобилите изчакват на място.

публикувано на 05.10.24 в 16:13

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки. Шахтите не са могли да поемат голямото количество вода и на места са се образували огромни локви. Сигнали за наводнени пътни участъци е имало в кварталите "Църква" и "Изток", каза пиарът на общината Адриан Скримов. След като дъждът намаля, водата е..

публикувано на 05.10.24 в 16:13