Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският външен министър: Сирийската криза трябва да бъде решена с политически средства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай смята, че сирийската криза трябва да бъде решена с политически средства. Това обяви при посещението си в София китайският външен министър Ван ИТой постави икономически акцент на визитата си в България и обяви, че премиерът Бойко Борисов ще води българската правителствена делегация за предстоящата среща на върха между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.

Китай вижда решението на сирийската криза в политически план и подкрепя мирното решение на проблема, заяви след срещата с българския си колега китайският външен министър Ван И. Така той не потвърди и не отрече публикациите в западни медии, че Пекин е изпратил свой самолетоносач на път за Сирия. Според  него със съдействието и помощта на международната общност и волята на ООН всички страни ще седнат да преговорят за окончателното разрешаване на сирийската криза, коментира още китайският външен министър и добави: 

Становището на Китай по въпроса със Сирия е в подкрепа на това държавите в кризата и всички действия, свързани с антитерористична дейност, да спазват международното право. Китай има своя инициатива в ключовите моменти и ще продължим нашите усилия по проблема.

Китай приветства всички усилия за намирането на политическото разрешаване на сирийската криза и счита, че най-накрая ООН ще бъде последният фактор за разрешаването на проблема, обяви Ван И по време на брифинга в Министерството на външните работи след срещата му с министър Даниел Митов.

По думите му стана ясно, че Китай винаги е участвал в международното антитерористично сътрудничество по свой начин. 

България възприема Китай като първостепенен партньор в Азия, каза българският външен министър Даниел Митов и коментира: 

Придаваме изключителна важност на това посещение, което свидетелства за взаимното желание на двете държави да работят за укрепване и надграждане на всестранното приятелство. Китай е първостепенен партньор на България в Азия. Желаем да разширим сферите на сътрудничество и да реализираме много конкретни и значими съвместни проекти и в контекста на стратегическото партньорство между ЕС и Китай. 

Посещението на китайския първи дипломат в България се осъществява в контекста на отбелязването на 66-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения и тяхното безпроблемно развитие през този период. Това е и първо посещение на китайски външен министър в България след 2008 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново

25 домашно приготвени баклави участваха в изложбата–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново За 12-ти път празникът на баклавата в село Малиново събра на площада пред местното читалище хора от различни етноси. "Нашето село е прочуто с баклавата. Това е на празник на селото и се възстановяват всички традиции. Дай Боже да го..

публикувано на 05.10.24 в 17:17
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за потиснатите народи на Ливан и Палестина, които в момента търпят буквално геноцид". "Никой,..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се завърнем към политическо решение и да спрем изпращането на оръжия, които се използват за сраженията в..

публикувано на 05.10.24 в 16:45
Мохсен Пакнеджад, ирански петролен министър

Иранският министър на петрола "не се тревожи от криза" в резултат на израелските заплахи

Иранският министър на петрола Мохсен Пакнеджад заяви, че "не е притеснен" в резултат на ескалиращия конфликт в региона, съобщи новинарският сайт Shana на министерството след съобщения, че Израел може да удари иранска енергийна инфраструктура, предаде Ройтерс. "Не се притеснявам от кризите, които враговете на революцията създават, и това..

публикувано на 05.10.24 в 16:38

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград може да се превърне в модерен индустриален парк

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.   Към терена вече има инвеститорски интерес, заявиха на  брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на..

публикувано на 05.10.24 в 16:22

Катастрофа затвори в двете посоки движението през прохода Петрохан

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша.  По информация на очевидци, има пострадали.  На място са пристигнали 2 линейки и екип на полицията.  Автомобилите изчакват на място.

публикувано на 05.10.24 в 16:13

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки. Шахтите не са могли да поемат голямото количество вода и на места са се образували огромни локви. Сигнали за наводнени пътни участъци е имало в кварталите "Църква" и "Изток", каза пиарът на общината Адриан Скримов. След като дъждът намаля, водата е..

публикувано на 05.10.24 в 16:13