Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът се раздели с Орел Николе - един от големите флейтисти на ХХ век

Орел Николе

Орел Николе почина на 29 януари 2016 година, само седмица след като навърши 90. Швейцарският флейтист и педагог е смятан за един от големите музиканти от втората половина на ХХ век.

След завършването на Парижката консерватория с почести Орел Николе работи в оркестър "Тонхале" Цюрих, а през 1950 година Вилхелм Фуртвенглер го кани за първи флейтист на Берлинската филхармония, пост, на който остава близо 10 години. През 60-те години започва соловата му кариера, която го отвежда на престижни световни сцени. По същото време преподава във Висшето училище за музика в Берлин. Особено ценен за специфичната лекота и елегантност в маниера му на свирене, Николе публикува собствена методология за свиренето на флейта през 1967 г. Негови ученици са именити флейтисти на нашето време като Андраш Адорян, Емануел Паю, Тиери Фишер, Карлос Брунел, Марина Пичинини и мн. др.

Освен уважаван интерпретатор на класическите произведения за флейта, Орел Николе става вдъхновител за много съвременни композитори, които му посвещават свои творби - сред тях са Тору Такемицу, Дьорд Лигети, Едисон Денисов, Хайнц Холигер и др. През 2006 година по повод 80-годишнината на големия флейтист, в Китай е основан международен конкурс на негово име. На поколенията след него Орел Николе завещава завидна дискография.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Минисериалът на БНТ "Дарителите" - истории, разказани със сърце

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия. Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес? " Разказват се със сърце . Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите..

публикувано на 23.05.24 в 11:57

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив чества 60-годишнина

В неделя, 26 май, в Пловдив започва 60-ото издание на Международния фестивал на камерната музика.  То ще продължи до 16 юни. Историята му се преплита с тази на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, която също закръгля шест десетилетия през тази година. Артистичен директор на фестивала е..

публикувано на 22.05.24 в 21:17

Соня Йончева: Списание "Български артист" ще бъде трибуна за тези, които милеят за културата

Световноизвестната българска оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева ще добави още едно амплоа в биографията си – на издател.  На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То..

публикувано на 22.05.24 в 20:28
Златомир Фунг

Златомир Фунг с дългоочакван дебют в България

Името на Златомир Фунг неслучайно звучи толкова екзотично. 24-годишният американец е израснал в семейство на българка и китаец, затова всички деца в семейство Фунг имат български имена – Десислава, Пламен, Кая. Златомир е на три, когато му връчват играчка виолончело. И оттогава не се е разделял с музиката – учи, развива се и израства като една от..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47