Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката между мюсюлманската забрадка и радикализацията е подвеждаща

Най-опасно е романтизираното насилие според проф. Нилюфер Гьоле

Еманципираната сексуалност и свободната любов създават огромната липса на обвързване и отдаденост, и те се компенсират от радикализма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Две френски тийнейджърки, които избягаха от домовете си, за да заминат за Сирия, се прибраха след като техните роднини отправиха призив към тях по телевизията, предаде Франс прес. Те не са единствените, които са били готови да се присъединят към т.нар. Ислямска държава. Млади жени имаше до някои от атентаторите от Париж, а преди няколко дни Ал-Арабия ТВ съобщи, че ISIS (т.нар. "Ислямска държава") създава женски батальон.

Затова попитах една от най-известните френски социоложки, професор е във Висшето училище за социални науки (Париж) Нилюфер Гьоле, какво обяснява радикализацията на жени в исляма? 

Тя е авторка на изследванията „Мюсюлманки и модерни: забрадка и цивилизация в Турция“ (2003) и “Взаимопрониквания: ислямът и Европа“ (2005). Последната й книга е „Мюсюлмани във всекидневието, европейско изследване на споровете около исляма“ (2015). Нилюфер Гьоле беше в София по покана на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“ за публична лекция свързана с нейните изследвания върху протестните движения в мюсюлманския свят.

Незнам дали думата радикализация е съвсем точна. Може би не. Може би трябва да говорим за това да станеш склонен към насилие, да станеш екстремист. Това не е непременно радикализация на вярата, на върванията, а радикализация на хората. Просто тези хора стават радикали, готови да хванат оръжията и да убиват. Не защото са мюсюлмани, а защото са екстремисти.


Ако питате как ние мнозинствата в Европа се справяме с това, продължава Нилюфер Гьоле ще ви кажа че:

Колкото повече слагаме знак на равенство между една религия като исляма и тероризма толкова по-трудно ще намерим точния път. Това е много рисковано. Бързия пренос който правим от забраждането до обвинението, че някои се радикализира е огромен проблем защото е подвеждащо. Затова казвам, че може би не става дума за радикализация на същите тези хора или жени, които слагат демонстративно забрадки.

Според Нилюфер Гьоли има огромна разлика между това да покриеш главата си със забрадка като знак за остояване на твоето религиозно различие в страна, където мюсюлманите не са мнозинство и пълното забулване с бурка. С първия жест една жена иска да бъде откроена и да бъде видяна и в нейния избор на нейната вяра, а в другия случай при пълното забулване жената сама осъжда себе си на невидимост. Това са две коренно противоположни стратегии. А сред радикализиращите се младежи в Европа се вижда, че те не прибягват до религиозна символика, може би и за да не будят подозрения. Така че пътят да посочиш с пръст радикалите заради демонстрацията на религиозни знаци може би съвсем няма да е ефективен смята тя. Затова трябва да поставим по друг начин въпроса:

Кои са тези хора, които искат да влязат в такъв разрив с обществото точно доколкото живеят в европейски градове и да се присъединят към това движение, за да се обърнат срещу тяхното собствено общество и да се превърнат в убийци? Смятам че това е ужасно, защото наистина има хора, които се присъединяват към ИДИЛ/Даеш от Белгия, от Франция, от Холандия. Има много утопични причини. Очевидно тези хора смятат, че това е начин да възстановят чувството за оттдаденост, за принадлежност, вярност. Особено в случая с жените, които се присъединяват аз намирам връзка с голямата тема за сексуалността и нейната съдба в западното общество. Тези жени по-скоро са верни на своите възлюбени мъже, станали част от ИДИЛ, те ги следват и така се присъединяват.

Снимка

Нилюфер Гьоле не изключва и причина за създаването на женския батальон към ISIS да е реплика и провокация към кюрдските жени с калашници.  Но освен чисто политически, има и дълбоко културологични обяснения според нея. 


За много от тези момичета следването на техните възлюблени, които са тръгнали по пътя на радикализацията е знак за емоционална отдаденост. Това означава ли, че те мислят това като форма на обвързване и на ангажимент... Нещо като любов?

Да, нещо като екстремна любов. Тук също им манипулация на желанието и за да го разберем трябва да го гледаме като огледало на обществото ни. В Европа ние живеем в либерални еманципирани общества. Сексуалността е напълно еманципирана, външна. Но това води и до бного нов тип тревожност за младите хора. Никога не може да си сигурен, че другият е толкова обвързан, че е толкова ангажиран във връзката. Това обвързване вече не е ценност. Това поставя любовта пред изпитания. Как обичаш без обвързване?! Свободната любов доминира но и създава проблеми. Затова смятам, че трябва да четем радикализацията като симптоми на модерните ни общества. За да отговоря на въпроса ви – не трябва да се отказваме да анализираме патологиите на модерните ни общества.

 Дали има връзка с Исляма?

Има отношение към исляма, защото те намират в тази религия нещо като идеал, нещо тотално различно от модерното общество, а идеята за насилието идва като инструмент – терорът е начин те да се почувстват силни, да се овластят със сила. Има цинично овластяване в насилието и това е огромен проблем. И затова е важно мюсюлманите да отправят послания срещу тази патологична, цинична интерпретация на религията. Не е достатъчно да се каже, че това не е Ислямът. Има нещо общо защото екстремистките интепретации могат да си открият съответна реторика, която да следват сляпо. Не говорим за телогията, и за умните и просветените вюрващи, но все пак в темата за отдадеността и вярността има реторика, която може да бъде използвана по толкова патологичен начин. А този бриколаж от идеи може да има ефект на експлозия.

Нилюфер Гьоле смята, че в това е и отговорността на мюсюлманите в Европа – не просто да казват, че това няма нищо общо с религията, а да се опитат да разберат какво се случва с някои от нашите деца, нашите синове... и нашите дъщери.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на изпит по математика

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по математика. Изпитът ще се проведе в близо 1740 училища в страната. Той ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, т.е. общо 90.  В 1738 училища ще има изпит, ангажирани са 13 645 квестори...

публикувано на 28.05.24 в 07:21
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на Съвет "Външни работи и отбрана" на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи и отбрана“ на Европейския съюз. Министрите на отбраната на държавите членки ще обсъдят подкрепата за Украйна и отбранителната готовност на съюза.  В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна..

публикувано на 28.05.24 в 07:09

Руските атаки в Украйна продължават

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне днес в Белгия на фона на нови руски атаки и съобщения от руски страна за превзети две населени места в Харковска и Донецка област. В Брюксел Зеленски ще подпише споразумение в сферата на сигурността с премиера Александер де Кро. Украйна вече има серия от такива споразумения със западните си..

публикувано на 28.05.24 в 07:02

Планова профилактика и ремонт на предаватели

На 28 май от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: СОФИЯ 4 на честота 103 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на София и на 100.9 MHz или 101.4 MHz. Също днес, 28 май, от..

публикувано на 28.05.24 в 07:00

"Информационно обслужване" показва софтуера за изборите

Централната избирателна комисия информира, че днес от 10:30 часа „Информационно обслужване“ ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание.  На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за..

публикувано на 28.05.24 в 06:48

Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.  Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди..

публикувано на 28.05.24 в 05:10
Снимката е илюстративна, архив.

Френска фрегата е заловила 2,4 тона кокаин, превозван с венецуелска рибарска лодка

Френският военноморски флот е заловил 2 тона и 400 килограма кокаин, превозван на венецуелска рибарска лодка в Атлантическия океан. Това съобщи "Франс прес", като се позова на отдела на френските карибски въоръжени сили.  След информация от митническите власти хеликоптер от френска фрегата е транспортирал екип до рибарската лодка на около 1500 километра..

публикувано на 28.05.24 в 04:52