Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма Хоризонт се включи в световния 12 часов редакторски маратон на BBC и Wikipedia с информация за малко известен вестник от и за жени

Вестник "Недоволната" излиза в България от 1931 до 1934 година

Първа страница на брой 1, архив Национална библиотека "Св.Св.Кирил и Методий", София


Отсъствието на значими женски фигури онлайн боде очите.

Само 15 процента от редакторите в Уикипедия са жени и само 17 процента от биографиите са на жени. Как става видимо това? Репортажната серия на ББС “100 жени” установява, че половината от жените, които попадат  в обектива на медията, заради силата на характера и интересните им дела в различни места на планетата, всъщност нямат профили в Уикипедия.

Пропастта между броя на статиите за жени и мъже в страниците на български в Уикипедия е още по-голяма от тази, заради която днес в 10,00 часа българско време ББС и Уикипедия започна този световен 12 часов редакторски маратон.  15 събития в 13 страни на различни езици.

Програма Хоризонт се включи днес в това онлайн събитие, което свърза  градове като Кайро, Делхи, Дака, Йерусалим, Исламабад, Лондон, Глазгоу, Маями, Москва, Кабул, Катманду, Вашингтон и...София, и се случва на различни езици - от английски, руски, хинди...през виетнамски до български, като не изключваме пущу и персийски. Всеки може да добави в световната онлайн енциклопедия която има средно на месец около 18 милиарда прочитания, тези жени, които мисли, че заслужават да бъдат признати.

Да пишеш в Уикипедия не е сложно, не е страшно, не носи, нито взима пари. Само трябва да не си правиш самореклама, на теб или на майка ти в случая.

От име на име, за пореден път се убеждаваме, че българската история е представяна най-вече от мъже. Като жените са предимно или съпруги на владетели, любовници, модели,  държанки или, в най-традиционния случай, актриси и поетеси. Все пак българските женски организации са описани в една хронология, и има няколко поименни статии за българки, ключови за еманципацията в България.

Затова избираме да създадем нова статия в Уикипедия за един малко известен факт -  за вестника, озаглавен с впечатляващото име "Недоволната", който излиза от 1931 до 1934 година в България като продължение на вестник „Благоденствие“, издаван от Женският социалдемократически съюз. Тази организация в началото на 30-те години на миналия век успява едновременно да се противопостави на „комунистическия женски съюз“ и на „буржоазния женски съюз“.

Добавяме източниците и препратките. Благодарим на Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" за предоставените страници от два броя на вестника и ...

Първа страница брой 10 Недоволната, снимка Национална Библиотека Св.Св.Кирил и Методий, София

...натискаме бутона "съхрани"! Статията посветена на малко известния Вестник Недоволната е вече в Уикипедия, все още "мъниче", защото информацията за него е оскъдна, но пък всеки, който има надеждни източници може да я допълва. Или както любезно ни поздравява свободната световна енциклопедия Уикипедия: Всеки може да редактира, и всяко подобрение е полезно. Благодарим ви, че помагате на света да научи повече!

А днес идеята е да научим повече за жените и женските каузи, които продължават да са по-малобройно представени в световната мрежа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове във варненските райони "Приморски" и "Одесос"

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7 410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9 800 гласоподаватели. Средната активност за двата района е 11,15%, съобщи председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 21:46
Язовир

Иззеха 25 коша за улов на раци в язовир "Дяково"

25 коша за раци открили във водитe на язовир "Дяково" инспектори от сектор "Рибарство и контрол" - Кюстендил след извършени поредица от проверки на обекта, съобщаватот дирекцията. Използането на такава технология за улов е забранено. Екипите обходили територията - както през деня, така и през тъмната част на денонощието. В резултат на..

публикувано на 20.10.24 в 21:37

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където влак блъсна човек

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където по-рано днес влак блъсна мъж и той почина на място. Пътниците във влака, движил се от Горна Оряховица в посока Стара Загора, ще продължат, след като чакат вече четири часа. Влак блъсна човек на железопътната линия в Трявна Очаква се движението в участъка Царева ливада - Трявна да бъде..

публикувано на 20.10.24 в 20:12
Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ

САЩ разследват изтичането на класифицирана информация за израелските планове спрямо Иран

Съединените щати разследват изтичането на два строго класифицирани документа на разузнаването, описващи израелската подготовка за ответни удари срещу Иран, съобщи днес председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, цитиран от агенция "Ройтерс". Документите вероятно са били изготвени от Националната агенция за геопространствено разузнаване и..

публикувано на 20.10.24 в 20:06
Драган Приморац

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия. Кандидатурата му беше приета по време на Обща конференция на формацията в град Шибеник. Драган Приморац беше представен от премиера на страната и председател на управляващата Хърватска демократична общност Андрей Пленкович.  В обръщението си пред делегатите Драган Приморац..

публикувано на 20.10.24 в 19:43

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране. Те са общо 4, като българските участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 милиона евро, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. Ведомството е национален координатор на цифровия сектор от Механизма...

публикувано на 20.10.24 в 19:22

Започва ремонт на "Дунав мост" при Русе, движението няма да се спира

Пътният трафик по моста Гюргево-Русе ще бъде засегнат поради ремонтните дейности от румънска страна на устройствата, покриващи дилатационните фуги, съобщи в петък Териториалният инспекторат на Гранична полиция в Гюргево (ITPF), съобщи за БТА агенция "Аджерпрес". Работите ще започнат на 21 октомври. "Ремонтните дейности ще се извършват..

публикувано на 20.10.24 в 19:02