Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Хоризонт“ на БНР навършва 46 години

М. Минков: Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество

| обновено на 04.01.17 в 18:01
Снимка: Ивайло Михайлов



Програма "Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) навършва днес 46 години. 

В 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата тогава програма "Хоризонт“. Той си спомня, че преди това е имало Първа и Втора програма на радиото:

Но в края на 60-те се заговори да се разширят тези две програми и се стигна до идеята Първа програма да носи името "Хоризонт“. Новото, което беше, е, че тя стана много по-динамична и тогава вече се реши да има новини на всеки кръгъл час.

Три години по-късно през септември програмата на "Хоризонт“ става 24-часова.

Най-старият запис от програма "Хоризонт“, който пази Златният фонд на радиото е една сутрешна емисия новини от 16 май 1971 г.

Датата 4 януари 1971 г. е рождена и за едно от емблематичните предавания - "Неделя 150". Също на днешния ден през 1989 г. в ефира се появява едно от най-популярните предавания - "12+3".

Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ програмният директор на БНР Мартин Минков. Според него слушателите са в правото си да бъдат критични към медиите:

И трябва да бъдат критични, защото са в правото си да имат по-високи изисквания към нас, но си мисля как са отлетели тези 46 години и въпреки това „Хоризонт“ си остава все така млад, въпреки че става дума за една зряла възраст, „Хоризонт“ е млад, той е амбициозен, уникален в българския радиоефир, както и БНР като цяло. Лицето на БНР безспорно е програма „Хоризонт“.

Мартин Минков благодари за жеста, направен от група "P.I.F.", които предоставиха правата за излъчване на сигналите.

В ефира на "Хоризонт" директорът на програмата Васил Велев си пожела радиото да звучи по-динамично и да бъде по-модерно. Велев който е бил част и от екипа на Би Би Си, подчерта, че не би искал да прави сравнение между двете медии, но отбеляза като една от хубавите страни на БНР духът на близост между служителите:
Харесва ми повече в "Хоризонт" това, че в "Хоризонт" хората могат да бъдат освен колеги, и приятели, което в Би Би Си много рядко се случва. Там просто хората отиват, работят, свършват си каквото имат да свършват и се прибират. Няма такива истински приятелства, каквито има в България. Просто хората са по-различни, да кажем по-студени, по-консервативни, но от друга страна това, което повече ми харесва в Би Би Си в сравнение с Българското национално радио е тяхната почти перфектна организация.
Директорът на "Хоризонт" отбеляза още и разликата в комуникацията на медиите с аудиторията:
В Би Би Си много повече се говори със слушателите и много повече са обърнати журналистите към слушателя. При нас има това вторачване, според мен поне, в политиката, в политическите интриги, в интригите в съдебната система, в икономически проблеми, които може би не са достатъчно ясни на слушателите и изискват много по-добро обяснение. Така че ние, когато говорим за сложни теми, когато се разискват такива, да кажем, за съдебната система, необходимо е да се обяснява много по-ясно на слушателите и да им се казва защо това е важно за тях, в смисъл как тях ги засяга, как засяга техния живот.


От звуковите файлове можете да чуете интервютата с програмния директор на БНР  и с директора на програма "Хоризонт".

Чуйте и четирима от солистите на Оркестъра за народна музика на БНР, които бяха гости на предаването "Нещо повече" и отправиха поздравите си към колегите и слушателите на "Хоризонт" - чрез своята прекрасна музика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03