Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп подписа указ срещу "Обамакеър"

Ще елиминираме ислямския екстремизъм от лицето на земята, обеща новият американски президент

| обновено на 21.01.17 в 10:30
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Часове след като встъпи в длъжност, новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ срещу закона за здравната реформа, известен като "Обамакеър". Така той спази обещание, поето по време на кампанията си за изборите миналия ноември. Указът има за цел да сведе до минимум финансовата тежест на този закон преди неговото анулиране, уточниха от Белия дом. Законът даваше възможност на всички американци да имат здравна застраховка.

В първата си реч като президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да направи Америка отново богата, горда и безопасна, както и да върне властта в ръцете на хората. Той обеща още, че ще изкорени ислямския тероризъм.

Ще заздравим старите съюзи, ще създадем нови и ще обединим цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще елиминираме напълно от лицето на земята, каза Доналд Тръмп след като положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

Преди да влязат в Белия дом, след полагането на клетва, новият американски президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания поведоха традиционното шествие от Капитолия по "Пенсилвания авеню", където бяха приветствани от хиляди хора. Президентът и първата дама слязоха по стълбите пред Конгреса заедно с вицепрезидента Майк Пенс и съпругата му Карън, придружени от почетен военен ескорт.

Междувременно Сенатът на САЩ утвърди генералите от запаса Джеймс Матис и Джон Кели за министри на отбраната и на вътрешната сигурност в правителството на президента Доналд Тръмп. Те вече положиха клетва пред новия вицепрезидент Майк Пенс.

Доналд Тръмп заяви, че първият му ден на поста президент на САЩ е страхотен. Той каза още, че хората, които не са се отнасяли особено добре с него, са признали, че се е справил много добре при встъпването си в длъжност. Сякаш Бог ни гледаше отгоре, допълни Тръмп пред аудиторията на баловете в негова чест. Новият президент и съпругата му Мелания танцуваха под звуците на емблематичната песен на Франк Синатра "Май уей", в компанията на вицепрезидентската двойка и членове на семейство Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп положи клетва като президент на Съединените щати

Доналд Тръмп положи клетва като 45-ия президент на САЩ на церемония пред сградата на Американския конгрес във Вашингтон Тържествено се заклевам, че честно ще изпълнявам длъжността Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от способностите..

обновено на 20.01.17 в 22:08

Папа Франциск поздрави Доналд Тръмп

Папа Франциск поздрави американския президент ДоналдТръмп с встъпването му в длъжност. Папата изказа своите сърдечни пожелания и изрази надежда, че Тръмп ще прояви мъдрост и сила при изпълнението на задълженията си. Светият отец призова новия лидер да..

публикувано на 20.01.17 в 21:34

Джулиан Мур, Шер, Америка Ферера ще участват в протестния женски поход срещу Тръмп във Вашингтон на 22 януари

За разлика от Доналд Тръмп, който не успя да привлече големи шоу звезди и знаменитости за изпълнители на празненствата по случай встъпването си в длъжност, предвиденият за утре протестен женски поход във Вашингтон изглежда ще бъде далеч по-богат на..

публикувано на 20.01.17 в 19:57

Тръмп обеща властта от Вашингтон да се върне на американския народ

Доналд Тръмп обеща днес във встъпителната си реч като президент на САЩ да прехвърли властта от Вашингтон обратно на американския народ, предаде ДПА. "Твърде дълго време малка група хора в столицата ни се облагодетелстваше от властта, а народът плащаше..

публикувано на 20.01.17 в 19:38
Дмитрий Песков

Кремъл: Владимир Путин е готов да се срещне с Доналд Тръмп

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с новия американски държавен глава Доналд Тръмп , но подготовката за евентуалната среща може да отнеме месеци. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Би Би Си. Надяваме..

публикувано на 21.01.17 в 10:58

Кое провокира протестите срещу новия американски президент

Полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ, за да овладее размириците в центъра на града. Около 1000 души протестираха там срещу Доналд Тръмп. Демонстранти в черни дрехи чупиха витрини и коли. Имаше и по-мирни демонстрации близо до..

публикувано на 21.01.17 в 10:55
Доналд Тръмп

Очакванията за политиката на Тръмп спрямо Мексико

Кои от предизборните си обещания ще изпълни новият президент на Съединените щати - светът все още е в очакване на много от отговорите, но по някои въпроси вече се очертаха ясни тенденции за бъдещата политика на администрацията на Доналд Тръмп . Сред..

публикувано на 21.01.17 в 10:46
Доналд Тръмп

Проф. Иванов: Речта на Тръмп създаде усещането, че Америка е ужасно място за живот

Вчерашната реч на новия американски президент създаде едно субективно усещане, че Америка едва ли не е едно ужасно място за живот в резултат на съществуващата политическа система. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма..

публикувано на 21.01.17 в 10:21

Първите реакции на руските политици към Доналд Тръмп са предпазливи

Бутилки с шампанско гърмяха снощи в Москва, където руснаци празнуваха началото на президентския мандат на Доналд Тръмп в САЩ, убедени, че предстоят по-добри времена за отношенията между двете страни, съобщи Асошиейтед прес. Странно е, но е страхотно - за..

публикувано на 21.01.17 в 08:44
папа Франциск

Папата отправи духовни напътствия към Доналд Тръмп

Папа Франциск призова новия американски президент Доналд Тръмп да се ръководи от духовните и етични ценности на американския народ и да се грижи за бедните. В момент, когато голямото човешко семейство преживява дълбока хуманитарна криза, която изисква..

публикувано на 21.01.17 в 08:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00