Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурни аплодисменти на премиерата на „Травиата“ в Миланската Скала

Ла Скала - Милано


За оперната творба с най-много постановки през последните пет музикални сезона, Миланската Скала от месеци отбелязва “tutto esaurito” или “всички билети продадени”.

След премиерата на “Мадам Бътерфлай” през 1972 г., на Миланска сцена се завърна маестро Нелло Санти. Великолепно бе дирижирането на италианския маестро, чиято диригентска палка ще придружи още една вердиева опера през месец октомври – “Набуко”. Имахме удоволствие да присъстваме на спектакъла, поставен през 1990 г. под брилянтната режисура на Лиляна Кавани и носителите на “Оскар” Данте Ферети, за сценография и Габриела Пескучи, за избора на изключително елегантните костюми. Имахме усещането, че се намираме наистина в Париж!

Превъзходно бе изпълнението на Айлин Перес в ролята на Виолета. След дебют в Метрополитан през 2015 г. с “Кармен” и “Бохеми” в Миланската скала и Балшой театър, изгряващият американски сопран ни очарова със силно сценично присъствие и артистичност. Известната несигурност от първо действие бе умело преодоляна от една превъзходна изява във второ и трето действие. През месец март ще очакваме с вълнение за първи път в тази роля на Миланска сцена звездата Анна Нетребко, завоювала неслучайно своето място сред считаните за 100 най-влиятелни личности на планетата. Висока оценка на публика и медии за прекрасната изява на Киара Изотон, която бе Флора Бервоа. В ролята на Жермонстанахме свидетели на фантастичното изпълнение на Лео Нучи, който отпразнува и 40 г. от своя дебют в Ла Скала с Фигаро в “Севилският бръснар” през 1977 г. Баритонът ни покори с мощен глас и великолепна дикция. След перфектни изпълнения в “Дон Карлос” и “Жана Д’Арк”, Франческо Мели за пореден път оправда очакванията на публика и медии с вълнуваща изява в ролята на Алфредо. Силна вокална техника, музикална елегантност, чистота на тоновете бяха водещи в изявата на италианския тенор.

Това беше една фантастична премиера, която завърши с напълно заслужените бурни аплодисменти на публиката! Одобрението на обичайно критичната ложа бе още едно доказателство за успеха на постановката и признание за нейния звезден състав.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42