Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша заради неизпълнение на квотите за мигранти

610 Европейска комисия

Еврокомисията реши да започне първи наказателни процедури заради неизпълнение на бежанските квоти. Предупредителни писма са изпратени на Полша, Чехия и Унгария, обяви комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Схемата за задължително разпределение на 160 000 кандидати за убежище, пристигнали в Италия и Гърция, беше гласувана от вътрешните министри и ЕП през 2015г.


Полша, Чехия и Унгария са отказали да предоставят свободни места по задължителните си квоти за последната година и това обяснява решението за санкции сещу тях.

Имаше достатъчно закъснения и дискусии, каза комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос – Европа не е само, за да се искат фондове от нея и гаранции за сигурността. Тя означава също да споделяме трудните моменти.

Комисарят изрази надевжа, че преди да се стигне до наказания правителствата на 3-те държави ще размислят. Досега не е имало прецедент с наказателни процедури за релокация и никой не знае кави санкции би наложил Съда на ЕС, ако потвърди нарушението. Унгария, заедно със Словакия обаче дори обжалваха задължителния характер на бежанския прием през Трибунала в Люксембург.

Решението на Съвета на министрите има силата на европейски закон и е задължително за всички. Комисията е уверена, че нашата позиция по делото ще бъде зачетена от Съда, допълни гръцкият комисар.

България и Словакия са призовани незабавно да започнат да приемат бежаци от Италия, но срещу тях няма открити процедури. В доклад на ЕК се уточнява, че властите в София имат твърде стриктни предпочитания и отказват да приемат еритрейци, което фактически прави невъзможно изпълнението на квотата ни от Италия. Квотната схема за реколация на 160 хиляди души от съседна Гърция и от Италия трябва да приключи през септември.

Чехия вече реагира остро срещу решението на ЕК.

Комисията продължава да държи сляпо на нефункциониращите квоти, които намалиха доверието на гражданите в европейските институции и възпрепятстваха намирането на работещи решения на миграционната криза, заяви премиерът  Бохуслав Соботка.

Унгария и Полша дадоха да се разбере още в понеделник, че няма да се подчинят.

България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на Европейския съюз. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна се е ангажирала да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас. От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти. От Турция се очаква страната ни да приеме 50 сирийски бежанци

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58