Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нако Стефанов: Двете Кореи могат да се обединят по метода на Китай и Хонконг

Снимка: БГНЕС

Бързото затопляне на отношенията между двете Кореи тук изглежда малко странно, но трябва да отбележим изключително важната роля, която изиграха както президента на Южна Корея Мун Дже-ин и ръководителят на КНДР - Ким Чен-ун за преодоляване на изключителното напрежение. Не бих отрекъл и ролята на Китай. На най-високо равнище беше посещението на Ким Чен-ун в Китайската народна република. При тази среща явно бяха дадени гаранции, предвид необходимостта от денуклеаризация. Ключов фактор остават и Съединените щати.
Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ специалистът по въпросите на Източна Азия професор Нако Стефанов. Според него е възможна унификация между двете Кореи по формулата „една страна – две системи“. Вероятно САЩ ще се наложи да изведат ядреното си оръжие от региона на Корейския полуостров, смята той.

Стоят доста въпроси пред целия този процес. Въпреки че първата стъпка несъмнено е много решителна, много оптимистична, все пак не бива да се изпада в еуфория, доколкото нещата са много сложни. Ние не знаем все още каква е позицията на САЩ. Знаем че шефът на Пентагона заяви, че те са готови даже да изведат войските си оттам, но нещата не са толкова скоротечни. Предстоят навярно преговори. Знаете, че в самата декларация се говори, че те могат да бъдат тристранни, а най-вероятно и четиристранни -  в преговорите да бъде включена и Китайската народна република.

Моделът „една страна - две системи“ вече е прилаган от Китай и Хонконг в Макао. На практика, Хонконг е с много голяма степен на автономия дори в международните отношения, но се смята за част от Китайската народна република, обясни Стефанов и предвиди как би се случило подобно обединение между Сеул и Пхенян:

„Във всяка една от страните си остават системите, но преди всичко ще се сключи мирен договор, ще се установят икономически връзки, човешки връзки, социално-икономически, културни… Според мен, това е една работеща формула, която, от една страна, премахва това изключително остро напрежение, каквото имаше на Корейския полуостров и, от друга страна предлага една друга перспектива не само за региона, а и другаде, където има такова разделение“.

Обединена Корея би променила баланса на силите в региона, убеден е ученият:

„Това ще бъдат над 80 милиона човека, където високите технологии на Република Корея, плюс квалифицирания но евтин труд от КНДР… ще бъде страна, която има изключително висока конкурентоспособност чисто икономически. Във военен план и двете страни имат силна армия, но това по-скоро ще отиде на заден план. Ще излезе преди всичко икономическият фактор. Тук действително мисля, че ще има сили, които ще се противопоставят на една такава високо конкурентна икономика. Затова казвам, че процесът няма да е лесен“.

Стефанов припомни, че в Южна Корея вече е имало демонстрации против евентуално обединение, а Япония също може да се противопостави заради повишената конкурентоспособност на една обединена Корея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59