Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоан Георгиев: Виртуалният асистент помага да учиш у дома, но ролята на учителя е незаменима

Игрите са незаменим полигон за виртуалната реалност, въпросът е докъде можем да се потопим в тази изкуствена среда

Антоан Георгиев
Снимка: Добромир Видев

"Ученикът поставя очилата си и вижда виртуалния асистент. Той се представя и го пита по какъв начин може да бъде полезен. Например можете да питате колко е площта на България и той ще ви зададе отговора." Това казва Антоан Георгиев, последният участник в поредицата "Разкодирано" за отличените с тазгодишните награди „Джон Атанасов“ за принос в компютърните науки. 

"Това са очилата за виртуална реалност", обяснява Антоан при представянето на своя проект „Виртуален асистент “пред студенти от Университета по национално и световно стопанство. Той вярва, че в големия черен "куфар" се крие бъдещето на образованието в България. Ползваме готова библиотека от конкретна наука - в случая география. Работи посредством задаване на въпроси от страна на потребителя, обяснява той. 

"Това е основният принцип - готова база данни и посредством мисловни карти, тези думи биват преобразувани в невронни мрежи  - така протича целият процес."

Виртуалната реалност е променила и ще продължи да променя света ни, правейки го още по-динамично място, убеден е Антоан Георгиев. 

Виртуалното обучение на ученици не е новост за няколко стотин училища в Съединените щати. Поддръжниците на този метод казват, че училище и образование не е задължително да са едно и също нещо, защото така децата се подготвят да придобиват знания за професии, които още не са се появили. 

Също като американските си колеги, Антоан твърди, че новият начин на използване на знанието ще бъде полезен, без да отрича ролята на традиционното училище: 

"Целта е да се упражнява вкъщи все едно е в училище. В училището виртуалният асистент е по-скоро неподходящ. Нашата цел е не да заменим учителите с виртуално подобие, а просто надграждане на знанията, придобити в училище. Ролята на училището и учителя са незаменими - те не могат да бъдат заменени."

Алекс Цветанов от Софийската математическа гимназия и доц. д-р Златогор Минчев помагат на Антоан Георгиев да развие проекта си. Това, което направихме, е своеобразен вариант на Google. В случая, обаче, потребителят няма да използва топтърсачката, а помощта на виртуалния асистент - един от плюсовете му е високото ниво на интеракция, допълва Антоан. "Аватарът е проектиран да изпълнява мимики, което още повече допълва чувството за реалност".

Друг проект на Антоан е „Blumber" – игра, използваща виртуална реалност, в която основен двигател е потребителят. "Игрите са незаменим полигон, когато говорим за виртуална реалност. Те са основният демонстратор на технологията, но въпросът, който поставям е до каква степен ние можем да се потопим в тази изкуствена среда. Моят проект търси отговор на този въпрос."

Антоан опровергава доминиращото мнение, че игрите не носят нищо полезно и са губене на време: "И това е целта на моето включване - да покажа, че игрите могат да бъдат с образователна цел, с изследваща цел."

Антоан Георгиев се опитва да приложи закономерност, открита от психолога Джордж Милър през 50-те години на миналия век - че има горен лимит възможността ни да запаметяваме характеристики в работната си памет: от седем, плюс-минус два елемента. "Когато разбрах за този закон, се замислих за имплементацията във виртуална реалност и изследване не резултатите."

Проектът му е представен на Европейското младежко научно изложение в Полша. Заключението от проекта гласи, че капацитетът ни във виртуална реалност е много по-нисък от този, който имаме в реална среда.

Знанията, които си набавям, не са от хартиен носител. Всичко е онлайн - разказва още Антоан. 

Антоан Георгиев е на мнение, че секторът на технологиите се развива добре в България, но в страната липсва голямо поле за обучение в областта на компютърните игри, затова би искал да учи в чужбина. "Специално платформата, която разработвам, поне засега не се изучава никъде в България. Няма много добри варианти за разработка на игри в България и е възможно да следвам в чужбина, след това да се върна в България."

Моята основна цел е разработка на игри, а в България нямам много добра алтернатива за разработка на игри. Като цяло темата разработка на игри не е толкова популярна в България, обобщава Антоан.

Историята на Антоан е разказана в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Велопулос

Националистически лидер скъса Преспанския договор в парламента в Атина

Лидер на националистическа партия скъса в парламента в Атина Преспанския договор със Скопие. Реакцията му е свързана с дипломатическия скандал, предизвикан от новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която при клетвата си нарече страната си само Македония. Лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос..

публикувано на 16.05.24 в 10:17

Черешоберът в Кюстендил започва със срещи по график по селата

Срещи по график започват в селата на Община Кюстендил преди старта на черешобера, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Целта е да се съдейства по прибирането и изкупуването на плодовете, за качеството на продукцията, по разкриването на изкупвателни пунктове и др. Ще се разясни на производителите какви са изискванията на изкупвачите,..

публикувано на 16.05.24 в 10:15

Байдън и Тръмп в пряк тв сблъсък на 27 юни

Президентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп приеха поканата на телевизия Си Ен Ен да се изправят един срещу друг на първия предизборен дебат на 27 юни. Подобен сблъсък ще има и на 10 септември. На 27 юни Джо Байдън и Доналд Тръмп трябва да се срещнат в студиото на Си Ен Ен в Атланта, щата Джорджия, а..

публикувано на 16.05.24 в 10:10
Димитър Главчев

Служебният премиер форсира проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор. От правителствената информационна служба съобщават, че основната им цел ще е  да съдействат изпълнение на всички законови..

публикувано на 16.05.24 в 09:46
доц. д-р Евгения Близнашка

Доц. Евгения Бързашка отчита повишена консумация на алкохол при по-ниска възраст

Клиниката по токсикология към Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на деца и възрастни пациенти в Северна България и е V- ти Център по Токсикология в страната.  Специалистите отчитат повишена консумация на алкохол с всичките последици от все по-млади хора и ученици...

публикувано на 16.05.24 в 09:25
Словашки полицаи пред болницата, в който бе откаран раненият словашки премиер

Веселин Вачков: Покушението срещу Фицо ще задълбочи разделението в Словакия

Явно има политически мотив в причините , подтикнали извършителя на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Това мнение изрази в интервю за БНР чешкият журналист от български произход Веселин Вачков, главен редактор на вестник "Лидове новини". Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив Като..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

КНСБ: Протестът на преподавателите във ВУЗ-овете ще се проведе

Протестът на университетските преподаватели, който беше обявен за 20 май, ще се проведе. Това съобщиха от КНСБ, които са организатори на акцията. "Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за..

публикувано на 16.05.24 в 09:20