Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Никанор: Светът е това, което човек прави

Гигински манастир „Св.св. Козма и Дамян“.
Снимка: архив

“Трябва да има упование в Бога и трябва да имаме снизхождение към човеците. Много пъти ние имаме много високи очаквания и изисквания дори към самите себе си“. Това каза отец Никанор от Гигинския манастир “Св. Кузма и Дамян“ пред БНР.

“Светът е това, което човек прави. Ако човек прави добро и гледа светло, от сърцето му излиза светлина, светът ще бъде хубав“, каза още той.

“Моето семейство не беше от най-религиозните, но спазвали сме тази народна традиция да се събираме всички заедно, вечерта в навечерието на празника, около традиционната постна вечеря“, каза още той в интервю за предаването “12+3“ и разказа  – “да сме заедно с моето семейство изключвахме телевизор, седяхме и така просто в едно общение“.

Как през годините се променя днешният празник и защо по-често споменаваме Коледа от Рождество Христово:

“Вижте, аз в предишни години също съм изпитвал чувството, че някак това е нещо неправилно, но всъщност не бива да изпадаме в такъв формализъм, когато се казва Коледа хората разбират за какъв празник става въпрос“, посочи Никанор.

“В последните години бавно, но плахо, като че ли, хората все повече разбират важността на това да участват духовно в празника“, каза отецът и поясни как именно Българската православна църква отговаря на днешните потребности:

“Ние непрекъснато наставляваме, проповядваме и каним хората, да участват заедно с нас в богослуженията“.

“Стараем се да приобщаваме хората, хората от региона, хората от страната въобще – имаме възможност чрез интернет страницата на манастира. И така смятам, че лека полека помагаме да върнем хората в храма“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС , посочи тя. В нашата част на Европа, на..

публикувано на 01.10.24 в 08:02
Илияна Йотова

Йотова – гост на официално откриване на академичната учебна година на СУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на официално откриване на академичната учебна година на Софийския университет -  заедно с председателя на Народното събрание Рая Назарян и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков . Академичната учебна година ще бъде открита официално днес и в Пловдивския университет ...

публикувано на 01.10.24 в 07:55

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия..

публикувано на 01.10.24 в 07:52

В 11 часа: Тест на Националната система за ранно предупреждение и на BG-Alert

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на Системата BG-Alert ще бъдат проведени днес в 11 часа . Целта е да бъде проверено техническото им състояние, обясниха от МВР. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян,..

публикувано на 01.10.24 в 07:51

Започва вторият мандат на Кристалина Георгиева начело на МВФ

От днес започва вторият 5-годишен мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд.  През 2019-та година Георгиева получи подкрепа във втория кръг на гласуването за избор на европейски кандидат за поста на ръководител на най-големия световен кредитор, като събра повече гласове от нидерландеца Йерун Дейселблум...

публикувано на 01.10.24 в 07:48