Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Албена Танева, Михаил Вешим и Емилия Милчева пред БНР

Подходящ ли беше тонът на президента в новогодишното му обръщение

Снимка: president.bg

За втора поредна година президентът Румен Радев си позволи в няколкото минути преди Нова година да отправи остра политическа критика към управляващите. Изниква въпросът подходящ ли е остро критичният тон, когато човек вдига чаша за новогодишна наздравица. Какъв е добрият политически тон, коментират пред БНР доц. Албена Танева, преподавател в СУ и писателя Михаил Вешим.

“Наистина доста критики отнесе президентът за това си новогодишно слово и не ми се иска и аз да се присъединявам към казаното вече в социалните мрежи, гледам и в днешните вестници“, каза Михаил Вешим в интервю за предаването “Нещо повече“.

"Не е мястото наистина точно срещу Нова година да говори критично за управлението. Между другото той не каза нищо ново, той тия неща си ги говори при всякакъв повод. Аз се замислих дали изобщо трябва да има такова обръщение. Наистина това е една стара традиция, останала от времето на Живков. По онова време то просто нямаше друга програма на телевизията", каза още той.

От друга страна в словото се каза за единение, хем по някакъв начин се разделихме пак малко преди 12, пък и да се обединим. Това е така едно противоречие, което са забелязали всички критици на новогодишното слово, каза още той.

“Всъщност има време за всичко и това, че настоящият държавен глава е решил да подмени смисъла на един тост по незнайни причини и с критични думи, все пак това той си го е позволил, то не идва с държавния глава – надявам се, че не смята да векува. Това е избор на позиция. И ако това е традиция, аз не съм сигурна, че непременно в традицията е проблемът. В крайна сметка това е традиционен тост на държавния глава към сънародниците ни“, коментира доц. Албена Танева: "Как използва това време е вече въпросът, за който е отговорен настоящият държавен глава".

Емилия Милчева, журналист и анализатор коментира пред БНР темата, произлязла от речта на президента, в която той констатира, че ние българите сме се примирили с ниския жизнен стандарт, в интервю за предаването “Нещо повече“.

“Първо трябва да кажем, че тази година има една много любопитна годишнина, навършват се 30 години от 10 ноември 1989 година. И през една трета от това време е управлявал Бойко Борисов и неговата политическа сила ГЕРБ. “

Като сравнявам с 1989 година и сега, всъщност да, почивките и екскурзиите са може би единствената разлика. Всъщност сега виждаме, че има хоризонт. За съжаление България не е част от този хоризонт обаче. И това е много ясно, както по притока хора, които изтичат непрекъснато като студенти и като работещи на черно, така и като състава на работната сила

Защо е така? Ами, достатъчно е да погледнем състоянието на българската икономика и на индустрията. Независимо от това с какво и колко се хвали премиерът, в България няма големи и сериозни инвеститори, каза още тя.

Целите интервюта може да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев: През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна

"През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив: това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани". Това заяви президентът..

публикувано на 01.01.19 в 00:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив,..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на..

публикувано на 02.06.24 в 13:59

Общоградско поклонение пред паметника на Ботев във Велико Търново

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение..

публикувано на 02.06.24 в 13:47

Хиляди гости от България и чужбина на "Розобер" край Казанлък

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Сред тях беше и министърът на образованието Галин Цоков, който заяви, че ще бъде обмислена идеята ученици - доброволци да помагат в прибирането на..

публикувано на 02.06.24 в 13:33

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците..

публикувано на 02.06.24 в 13:08