Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абсурд: Винетка, платена 4 пъти

Петя Аврамова е готова да подаде оставка

| обновено на 05.01.19 в 18:28
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма проблем с оставките, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по повод поисканите от БСП министерски оставки заради електронните винетки.

"Ако оставката ми бъде поискана, аз нямам проблем да я подам", заяви Аврамова и съобщи, че следващата седмица след анализ ще се прецени колко ще е санкцията към избрания изпълнител на системата. Тя ще бъде предявена от Министерството според клаузите от договора.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви на извънредна пресконференция днес, че следващата седмица Пътната агенция ще започне проверка на фирмата-изпълнител на системата за електронните винетки. Аврамова уточни, че  устройства на граничните пунктове е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 г.

"Следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим и съответните изпълнения на раздел от договора санкции и неустойки, ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора, след направения анализ. Има опити, има атаки, които се констатират от IT специалистите в ТОЛ-а. Регистрираме ги, но няма пробив в системата. Системата е сигурна, защитена е, така че гражданите могат да бъдат спокойни“, каза Аврамова.

Заради затруднената ситуация, в която са били поставени много от шофьорите, от Пътната агенция увериха, че при неточност и закупуване на повече от една електронна винетка, средствата на гражданите ще бъдат възстановявани.

"Във връзка с констатираните проблеми искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за една винетка два пъти. Дори имаме констатиран случай на 4 пъти заплащане за винетка, средствата ще бъдат възстановени. Затова трябва да подадат заявление в Областно пътно управление или в Централното управление на Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението е свободен текст и към него трябва да има информация за закупената винетка. Средствата ще бъдат възстановени", посочи още тя.

От пътната агенция съобщиха, че до момента продадените винетки са 73 000 на стойност над 5 млн. лева. Съгласно информацията от миналата година събраните средства са от същия порядък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Към момента на каса в бензиностанция не може да се купи електронна винетка

Към момента на каса в бензиностанция не може да се купи електронна винетка, каза пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му това може да се случи единствено на т.нар. тол автомати, които засега покриват 60-65%..

публикувано на 03.01.19 в 11:38

Настимир Ананиев: Виновните за проблема с винетките трябва да понесат наказателна отговорност

Виновните за проблема с въвеждането на електронните винетки трябва не само да подадат оставки, но да понесат и наказателна отговорност. Това заяви в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” специалистът по пътна безопасност Настимир Ананиев. За..

публикувано на 05.01.19 в 12:33
Веселин Давидов, Антон Антонов от АПИ и министерският съветник Радослав Николов, за които премиерът разпореди да бъдат освободени от постовете им.

Борисов нареди уволнения заради винетките

Заради проблеми с продажбата на електронни винетки премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат освободени двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър, съобщи днес от правителствената..

обновено на 05.01.19 в 12:10
Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска министерски оставки заради електронните винетки на пресконференция в София.

БСП иска оставки на министри заради „хаоса“ с електроните винетки

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска днес оставки на министри заради проблема с електронните винетки в страната. Според нея това е поредният провал на това управление. Оставките на трима чиновници не са достатъчни, необходими са министерски..

публикувано на 05.01.19 в 11:43
Светослав Глосов

Възможно е още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките

Не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, като това ще стане ясно през следващата седмица, заяви пред една от националните телевизии инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция Пътна..

публикувано на 05.01.19 в 11:24

Борисов нареди уволнения заради винетките

Заради проблеми с продажбата на електронни винетки премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат освободени двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър, съобщи днес от правителствената..

публикувано на 05.01.19 в 10:47

Уволняват ръководители от АПИ заради електронните винетки

Двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ и един от съветниците на регионалния министър ще бъдат отстранени от постовете си заради лошата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка. Разпореждането е на..

публикувано на 05.01.19 в 09:16
Светослав Глосов

Шефът на АПИ: Има затруднения с електронната система за винетките

Електронната система за винетките има трудности и технически проблеми. До края на седмицата ще бъдат инсталирани устройства на граничните пунктове. Това заяви председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов. В момента се..

публикувано на 04.01.19 в 19:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Риши Сунак

Сунак разчита на хиндуистката си вяра за успеха на предизборната кампания

Британският премиер Риши Сунак разкри в интервю за "Сънди таймс", че разчита на хиндуистката си вяра да го преведе успешно в предизборната кампания. 44-годишният британски министър-председател каза, че следва дхарма, което е универсален закон в..

публикувано на 16.06.24 в 11:30

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори..

публикувано на 16.06.24 в 10:59

По-висок добив на пшеница очакват в Монтанско

По-високи добиви от пшеница очакват в област Монтана от миналата година. Ечемикът също е с добри показатели. Прогнозният среден добив от пшеница за тази година е 580 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Монтана. Спрямо..

публикувано на 16.06.24 в 10:55
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма

Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея.   Това заяви пред БНР избраният за временен..

публикувано на 16.06.24 в 10:22
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният..

публикувано на 16.06.24 в 09:31

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение..

публикувано на 16.06.24 в 09:08

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции. Посетителите ще имат възможност да..

публикувано на 16.06.24 в 09:01