Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атомни експерти: Светът е на ръба на нова ядрена надпревара

Светът пак е близо до унищожение, предупреждава Бюлетинът на ядрените учени

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Две минути до полунощ показва Часовникът на Страшния съд на Бюлетина на ядрените учени.
Организацията с нестопанска цел е създадена преди 74 години, веднага след атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки, от участници в проекта "Манхатън". Часовникът, отмерващ колко близо е населението на планетата ни до унищожението й - полунощ, работи от 1947-а.

Голямата стрелка беше преместена на 2 символични минути от катастрофата през миналата година и сега всъщност остава пак там. Толкова близо краят не е бил от 1953-а, когато Съединените щати и Съветският съюз тестват водородните си бомби. А най-далече - на 17 минути, Апокалипсисът е бил през 1991 година, когато свърши Студената война.

Днес най-големите заплахи са три: ядрените оръжия, климатичните промени и информационната война.

Страшният съд остава близо по три основни причини - първата са ядрените оръжия. 2018-та беше белязана от срещата на Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, като преди и след нея севернокорейското ръководство даде някои ясни заявки за ядрено разоръжаване на страната. Проблемът обаче се пренасочи към добре познати измерения. Американският президент обяви, че ще подготви оттегляне на страната от Договора за ядрени сили със среден обсег.  Споразумението от 1987-а между САЩ и тогавашния Съветски съюз е смятано за едно от ключовите примирия в края на Студената война, както и за гарант на сигурността в Европа. Тръмп обаче имаше и основателна причина - доказателства, че Русия разработва нови оръжия в нарушение на спогодбата. В нова ситуация на взаимно недоверие, приближава ли ядреният апокалипсис?

Джон Меклин, главен редактор на Бюлетина на ядрените учени:

"Да се премахне договорът за ядрените оръжия със среден обсег ще е грешка. САЩ и Русия трябва да намерят начин да го спасят под някаква официална форма, защото той изигра важна роля за ограничаването на ядрените арсенали. От 5 години се обсъжда ново споразумение СТАРТ, което е въпрос на по един подпис от страна на Вашингтон и Москва. Едно от големите ни притеснения е, че архитектурата от договори, засягащи ограничаването и трайността на ядрените оръжия, може да се срине. Експертите ни смятат, че светът е на ръба на нова ядрена надпревара, която ще е много скъпа, прахосническа."

Според Бюлетина на ядрените учени проблем е реалната липса на комуникация между Вашингтон и Москва по ядрения проблем, което може да доведе до непредвидими ситуации.

"Що се отнася до ядрените оръжия, опасността е същата като през 1953 година. Добре информираните експерти не смятат, че САЩ или Русия могат да изстрелят ядрена ракета от нищото, да осъществят някакво вероломно нападение. Не това е опасността. Опасността е такова нещо да се случи заради грешно изчисление, по случайност. Някаква грешка, заради която да бъде изстреляно ядрено оръжие и нещата да ескалират. Такава опасност имаше през Студената война, има я и днес."

Втората причина апокалипсисът да остава близо също ни е добре позната - климатичните промени.

От бюлетина изтъкват, че през 2018-а видяхме ново повишаване в нивата на парникови емисии след няколко по-умерени години.

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: България остава ангажирана със силния и единен отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Президентът Румен Радев

Румен Радев ще посети Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека. Утре, 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и..

публикувано на 16.06.24 в 07:35

Ученици от пети клас на 17-о училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20