Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с продължение за малки чудеса, които стоплят сърцето

"Фабрика за добро" сбъдва мечтите на 11-годишно момче от обезлюдяващо се село

2
11-годишният Вальо
Снимка: Мая Щърбанова

В края на миналата година в предаването "По първи петли" ви разказахме история, в която главен герой беше едно 11-годишно момче, което живее в отдалечено село до румънската граница - Поручик Кърджиево, община Крушари, заедно с още петнайсетина възрастни хора. Преди около половин година Вальо губи майка си и тъй като баща му също е болен, през повечето време живее в къщата на баба си и дядо си.

Със задачата да помогнат на Вальо, който живее в изключителна нищета и неподходящи за едно дете битови условия, се заемат добрите хора от фейсбук групата „Спаси севера“ и по-конкретно жена от Добрич на име Стоянка Маринова.

В предишния ни репортаж Стоянка разказа, че когато се запознава с Вальо, той не е имал раница за училище, не е имал тетрадки, химикалки и още много неща от първа необходимост. Впоследствие Вальо получи много коледни подаръци, за част от които дори не си е и мечтал, но получи и една огромна изненада - изкара новогодишните празници в дома на г-жа Маринова в Добрич. Така Вальо за първи път отиде на сладкарница, гледа филм на кино, яде пържола и се изкъпа в баня. На апела за помощ в групата „Спаси севера“ се отзовават много хора.

Какви са поредните изненади за Вальо - чуйте в репортажа на кореспондента на БНР Мая Щърбанова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Единственото дете в опустяващо село получи мечтани коледни подаръци

Главен герой в тази история е 11-годишният Вальо от малкото село Поручик Кърджиево, близо до границата с Румъния.  Като всички деца и Вальо мечтае за телефон, за колело и ръкавички, но мечтае и за поне още едно дете в неговото село, с което да може да..

публикувано на 29.12.18 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин...

публикувано на 20.10.24 в 09:08
Бейт Лахия, 8 декември 2023 г.

Властите в Газа съобщиха за над 70 жертви на израелски удари

Властите в Газа съобщиха за най-малко 73-има загинали при израелски удари по град Бейт Лахия. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи в северната част на Ивицата Газа. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на..

публикувано на 20.10.24 в 09:02

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата..

публикувано на 20.10.24 в 08:34

Краставици, дини и лимони поевтиняват с над 10% на борсите у нас

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.   Индексът на тържищните цени..

публикувано на 20.10.24 в 08:25