Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Копринаров: Венецуела е прекалено важна за Путин и той ще подкрепя Мадуро докрай

Проф. Лазар Копринаров
Снимка: стопкадър You Tube

Колкото по-дълбока е кризата във Венецуела, толкова нарастват шансовете цената на петрола на международните пазари да се поддържа висока. Това заяви в предаването „12+3“ бившият български дипломат в южноамериканската страна проф. Лазар Копринаров.

Той допълни, че е скептичен относно успешни преговори между президента Николас Мадуро и опозицията, водена от самообявилия се за държавен глава Хуан Гуайдо.  

„Има вече такъв опит, и то неуспешен, през 2017 година на територията на Доминиканската република. Николас Мадуро води преговори с опозицията, като основен посредник беше бившият испански премиер Сапатеро. В тези преговори опозицията излезе измамена. Преговорите дадоха време на Мадуро да се съвземе. От тази гледна точка не смятам, че реалният сценарий през следващите дни и седмици е водене на преговори. Добре е да знаем кои се посочват като посредници – Русия, Иран, Мексико, Уругвай – все страни, на които опозицията няма доверие. Заради това мисля, че опозицията ще откаже да води преговори“, смята Лазар Копринаров и допълни, че опозицията иска преходно правителство, а не други временни отстъпки.

„Нещата са поставени ребром – имаме държава с двама президенти. Такова нещо е невъзможно в нормалния  свят. Единият е узурпатор, а другият може да бъде определен като самозванец. Единият няма място в бъдеще“, допълни бившият дипломат.

Той коментира и твърденията на Николас Мадуро, че САЩ са поръчали убийството му на колумбийската мафия.  

„Фидел Кастро правеше през седмица-две такива изявления – че САЩ се готвят да го убият. Мадуро върви по същия път. Колумбия, особено след избора на един десен президент (Иван Дуке – б.р.), е радикално настроена в търсенето на изход на ситуацията във Венецуела. За мен обаче е твърде невероятно да има такъв заговор. Колумбия най-малкото е заинтересована от ситуацията, защото над 1,5 милиона венецуелци са потърсили убежище там. В Европа влязоха малко повече от 1 милион емигранти и до какви политически трусове доведе това? А тук става дума за 1 милион в една страна, която си има своите вътрешни проблеми“, заяви Копринаров за „Хоризонт“ и допълни, че масовата емиграция на венецуелци вече е създала проблеми в региона.

„Русия ще защитава Мадуро до край, защото за Путин залогът е изключително голям. Това е ключа към Южна Америка, а регионът е твърде важен в глобалната енергетика. Колкото по-дълбока е кризата там, толкова нарастват шансовете да се поддържат високи цените на петрола“, допълни Лазар Копринаров.

Целия разговор с него чуйте от прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Фарадж

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс". Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за думите, че "Западът е провокирал Русия за войната в Украйна“, но той отказва да отстъпи от становището..

публикувано на 26.06.24 в 10:11

Лили Кирова: Изкуството е най-красивият начин за включването на хора с увреждане

Хората с увреждания са част от обществото ни и могат да допринесат по-различни начини. На емоционално ниво за тях е по-важно включването им да е чрез изкуството, защото изкуството е красив начин да ги приемем в нашето общество. Това коментира в интервю пред БНР Лили Кирова, маркетинг мениджър на Полиграфия офис център, организатор на..

публикувано на 26.06.24 в 10:08
Йордан Тодоров

"Възраждане" иска "Росатом" да ремонтира парогенератор на АЕЦ "Козлодуй"

С декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" поискаха руската държавна компания "Росатом" да направи ремонт на проблемен парогенератор на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Йордан Тодоров обяви: "В дългосрочен план това действие ще акумулира по-голяма печалба и надеждност на оборудването, съответно ще намали драстично и риска от..

публикувано на 26.06.24 в 09:57
Стоян Михалев

Стоян Михалев положи клетва като депутат на мястото на Христо Иванов

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:36

Момче и момиче са задържани в София при акция на СДВР срещу наркоразпространението

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда за наркоразпространение. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 09:25
Служебният министър-председател Димитър Главчев.

Депутатите няма да изслушват премиера

Депутатите няма да изслушват премиера Димитър Главчев на днешното си заседание. Министър-председателят е отхвърлил искането на ПП-ДБ за изслушване за уволнения и назначения в ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията и агенциите "Технически операции" и "Разузнаване". "Вероятно причината е, че някои от смените са..

публикувано на 26.06.24 в 09:22

"Политико": ЕЦБ ще информира България, че не е готова за членство в еврозоната в началото на 2025 г.

Очаква се Европейската централна банка да информира днес, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2025 г., съобщава "Политико". По обед Европейската комисия ще оповести докладите за конвергенцията на страните членки, които предстои да въведат единната валута. България все още не е изпълнила критерия за..

публикувано на 26.06.24 в 08:57