Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Велислав Павлов - един нощен рицар на "Хоризонт"-а

Велислав Павлов
Снимка: Георги Бангиев

„Нощен рицар” го нарече неговата съпруга, актрисата Юлиана Сайска, в едно специално любовно послание, което прозвуча в предаването "Нощен Хоризонт". А рицарят - Велислав Павлов, сподели, че любовта е най-голямата движеща сила в света. Най-важните неща в живота на актьора са семейството и приятелите, книгите и музиката, както и професията.

Велислав Павлов е един от най-успешните актьори у нас, но като че ли остава встрани от медийното пространство. Той изигра главната роля във филма „Въздесъщият” и ни провокира със своето силно присъствие на екрана. Филмът беше част от конкурса за наградите „Оскар” за чуждоезичен филм. Гледали сме го в българските филми „Дзифт”, „Източни пиеси”, „Шменти- капели” и в сериалите „Откраднат живот” и „Дървото на живота”. Участвал е в над 50 чужди филмови продукции и си е партнирал с такива световни имена като Вал Килмър, Антонио Бандерас, Морган Фрийман, Джон Кюсак, Долф Лундгрен, Жан-Клод ван Дам...

Велислав Павлов се „запалва” по актьорската професия от филмите, които гледа през юношеството. И на 16 - 17 години отива в читалището на своя роден град Берковица, където има театрална група. Първата му премиера е в пиесата на Никола Русев „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена”. Велислав и до сега си спомня как е играл с кецове, с дънки, отрязани до коляното и с едно рокерско яке. Рокерско, за да е по-близо образът до самия него. И до днес актьорът си мисли, че му допадат роли, които в някаква степен са близо до него и едновременно с това – много далеч от самия него. Стреми се при изграждането на образите да ги направи пълнокръвни, да навлезе дълбоко емоционално в героя, да бъде  честен и истински на сцената и екрана.  

Завършва актьорско майсторство в Театралния департамент на НБУ. Там един от преподавателите е проф. Васил Димитров, които го доближава до системата на Станиславски, която е в основата на актьорската професия. А режисьорката Възкресия Вихърова и сценографът Зарко Узунов залагат в него и в цялата група студенти основните въпроси, свързани с професията: дисциплината, характера, вътрешния живот ...Въпроси, на които Велислав Павлов започва да си отговаря едва през последните години. И които са особено ценни за твореца.

Един от големите театрали у нас, актьорът и режисьор Мариус Куркински, работи по няколко проекта заедно с Велислав Павлов. И до днес, вече над 10 години, Велислав играе в постановката на Куркински „Рибарят и неговата душа”. Над 200 са представленията на спектакъла в театър „199”. И до днес екипът има катарзисни спектакли, както ги нарече Велислав Павлов, когато всичко е извън рутината, живо и истинско е, с едно „космическо” напасване на енергиите на целия екип, както и на всички останали, които помагат в реализирането на представлението. Работата на актьора с Мариус Куркински е особено ценна за него и дори стига до вълшебството.

Спектаклите, в които можете да гледате Велислав Павлов през този сезон, са „Дон Жуан” и „На ръба” в Народния театър, както и постановката на неговата съпруга Юлиана Сайска „Интервюта с душата” в галерия „Етюд”, а „Рибарят и неговата душа” продължава да се играе в театър „199”. В момента актьорът репетира в Народния театър в пиесата „Братя Карамазови”. За ролята на Иван Карамазов той е получил лична покана от директора на театъра Мариус Донкин. Премиерата на постановката ще бъде в началото на месец април.

Извън театъра и киното Велислав Павлов обича да е при семейството си, да е с близките и приятелите, да гледа филми, да чете книги, да слуша музика. Обича и да е в планината, да е близо до гората, дърветата, миризмата на природата. А иначе нощният рицар е на мотор на една асфалтова улица, спира на червения светофар, след това продължава на зелена светлина и след това светлината пак е зелена, а той пътува, пътува, пътува ...докато се изгубва, може би извън града и там някъде близо до природата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34