Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 27 януари-2 февруари

11
Състезанието по ски-алпинизъм на Витоша
Снимка: БФКА

Българският фрирайд отбор извоюва два подиума в Les Arcs, Франция. Симона Камберова (ски) стана втора при многобройна конкуренция, а Божана Чалъкова (сноуборд) зае 3-то място. Още по-голямата изненада е, че Симона получи и Wildcard за голямото 4-звездно състезание, което се провежда днес. То е първото от подобен ранг за отбора. В него участват трима българи.

Състезанието по ски-алпинизъм в АндораВъв френския ски курорт Деволюи се провежда третият етап от Световната купа по ски-алпинизъм в дисциплините “индивидуално” и “спринт”. В края на миналата седмица в Андора се състоя вторият етап от Световната купа. Италианците Роберт Антониоли и Алба Де Силвестро победиха, съответно - при мъжете и жените, в дисциплината “индивидуално”, а швейцарците Вернер Марти и Виктория Кройцер спечелиха “скоростното изкачване”. Антониоли изпревари втория (Matteo Eydallin) с едва 16 секунди и финишира с време 1:23:30, а сънародничката му Алба Де Силвестро спечели първото си състезание от подобен ранг с време 1:43:35. В “скоростното икзачване” швейцарците Вернер Марти и Виктория Кройцер финишираха, съответно с време 27:39 и 34:24.

Българското държавно първенство по ски-алпинизъм - индивидуално, ще се проведе на 10 февруари в Ски Парк Картала. Подробности за условията за участие има на сайта на федерацията по катерене и алпинизъм.

Миналата неделя на Витоша се проведе първото състезание за годината в индивидуалната дисциплина в ски-алпинизма. То беше част от "Витоша зимен фест", с който за четвърта поредна година беше отбелязан Световният ден на снега. В условията на снеговалежи и лошо време в дните преди състезанието съдийският екип, начело с Ники Диков, Георги Радев и Петко Тотев, подготвиха техничен маршрут. Трасето включваше три изкачвания на Стената покрай Заека до разклона синя/зелена писта, спусканията бяха до долна станция на Спас и две през гората до Лале 1, обща денивелация 1200 м. Победител при мъжете стана Никола Калистрин с време 1:15:59, който успя да изпревари с над 9 мин. съотборника си от "АлПиринСки" - Банско Иван Геров. На трето място остана Кирил Николов - Дизела, който отбелязва голям напредък и в тази дисциплина, въпреки проблемите, които имаше с коланите. При жените победителка с резултат 1:51:48 е Ивона Михайлова, която се върна в любимя спорт само няколко месеца след като стана майка. Втора остана съотборничката й Михаела Георгиева, и двете от СК "АлПиринСки", Банско.

И в третия етап от Световната купа по ледено катерене, който се проведе в края на миналата седмица в ски-курорта Сааc-Фe, Швейцария, най-бързи бяха руснаците. В дисциплината “скорост” първи се класираха Антон Немов и Валерия Богдан. В трудността победиха Яник Глетхард от домакините и корейката Воонсьон Шин.

Симоне Моро и Пемба Шерпа в началото на експедициятаДраматичен развой на зимните експедиции в най-високите планини:
Обилни снеговалежи сложиха край на експедицията на Симоне Моро и Пемба Шерпа на Манаслу. През последните дни там натрупа 6 метра сняг и двамата алпинисти вложиха всичките си усилия в разкопаването на Базовия лагер. Това, както и прекомерната опасност от лавини, наложи край на опита за зимно изкачване на осемхилядния връх. Най-голямата достигната височина от двамата е 6400 м. През зимата на 2015 г. отново обилни снегове попречиха на Симоне Моро да изкачи Манаслу. Тогава той направи опит с Тамара Лунгер.

На 100 м над Лагер 1, междунардна експедиция, К2Междувременно, се засилва надпреварата между двете експедиции на К2, които се опитват да запишат първото в историята зимно изкачване на втория по височина осемхилядник. Двата екипа се придвижват по успоредни маршрути по реброто Абруци.
Руско-киргизско-казахстанската експедиция на К2 изгради Лагер 2 на 6800 м и се опита да продължи нагоре, но силни ветрове промениха плановете.
Шерпите от екипа на Алекс Чикон
Михаил Даничкин прави инхалация в палатката под К2Един от групата на испанеца Алекс Чикон пострада и се наложи да прекрати участието си. Валдемар Ковалевски беше ударен по рамото от леден блок на височина 6000 м, докато пренасяше екипировка към Лагер 1. На спускане към Базовия лагер той се загуби, но успя да се обади на своя екип и беше спасен. Полякът, който се присъедини седмица по-рано към експедицията, заради проблем с пермита, беше транспортиран от Базовия лагер с хеликоптер. После сънародникът му Марек Колоновски пък беше принуден да се върне в Базовия лагер заради проблеми със сърцето (а според други източници заради белодробна инфекция, налагаща антибиотично лечение). Той се надява след няколко дни да се върне към работата по маршрута. Участието му в експедицията беше известно време под въпрос, тъй като Клоновски не успяваше да намери недостигащите му пари, а след това започнаха здравословните проблеми. Полякът, обаче, продължава да не се отказва и сега се възстановява в Базовия лагер. 
Другите от екипа на Чикон изградиха Лагер 2 на 6700 м.
Разликата между двете експедиции на К2 е, че докато Чикон разчита на помощта на шерпи, членовете на международната експедиция сами фиксират въжетата.

Палатката на НардиПод Нанга Парбат Даниеле Нарди и Том Балард се спуснаха в Базовия лагер след 4 дни борба със снега и безкрайното разкопаване на палатки. Лагер 3 (5700 м) е бил разрушен, а двамата пакистанци от екипа - Рахмат и Карим, отпаднаха от експедицията, след като загубиха много ценно оборудване, освен това, възпаление на гърлото принуди Рахмат да премине на антибиотично лечение. Част от екипировката на Нарди и Балард също я няма. Общите загуби са 50 кг багаж на стойност 10 000 евро, но засега те не смятат да се отказват от експедицията. Плановете им са да изчакат доставки до края на февруари, за което ще им съдейства Карим, и после ще преценят шансовете си.

Паоло МарациИталианските алпинисти Паоло Мараци и Лука Шиера изкачиха девствен връх в Патагония. Нарекли са го Cerro Mangiafuoco. 2000-метровият връх се намира в Camp de Hielo, южното Патагонско ледено поле. Първия ден двамата италианци са вървели 10 часа, а в края на втория ден са достигнали първия ледник - той е бил с много пукнатини, които са ги забавили. На следващия ден пък силни ветрове са ги принудили да се върнат в бивака, където са чакали 5 дни, след което са подновили изкачването. Маршрутът е наречен L’appel du vide, 6c M4, с 400-метрова стена.
5-членна руска експедиция в в Памир в опит да пресече централната част на планината от изток на запад. Тази година в Памир има необичайно много сняг, което забави много работата на групата.

Пострадалият на Фицрой испански алпинистИспанският алпинист Хесус Гутиерес Рей, известен с прякора "Суси" (Jesús Gutiérrez Rey “Susi”) е в болница в Ел Калафате, Патагония, след като претърпя тежък инцидент на Фицрой. 45-годишният катерач е паднал от 30 метра височина и се е оттървал с само с наранявания, макар и не малко - в лакътя, рамото, бедрото, гръдния кош, но най-сериозното е счупване на костите при глезена. Състоянието на пострадалия не позволява той да бъде транспортиран в Мадрид, затова остава поне месец на лечение в местната болница.


Чолитите, изкачили АконкагуаПет боливийки, на възраст между 42 и 50 години, изкачиха Аконкагуа (6962 м) в Аржентина, облечени в традиционни носии. Жените, работещи като носачи и готвачи в планинските лагери на Huayna Potosí - един от най-високите върхове на Боливия, са от коренното население Аймара.
През 2014 г., след години в помощ на алпинисти от цял свят, 11 такива жени заменят бомбетата си с каски, за да започнат изкачването на високи върхове в традиционните си дрехи, най-характерни от които са широките, пъстри поли. Първоначалната цел на групата е била да изкачат 8 върха над 6000 м. До 2016 г. успяват да стъпят на 5 такива върхове, a преди седмица 5 от боливийките успяват да изкачат и Аконкагуа, най-голямата им цел до момента. "За мен това е едно от най-прекрасните чувства, които една жена може да изпита" - казва за катеренето една от чолитите-катерачи (местни хора със смесена, най-често индианска, кръв), както с гордост се наричат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Желев

Българин подписа нов договор с румънския Оцелул

Българският защитник Милен Желев ще остане поне още един сезон в актуалния си клуб Оцелул (Галац), след като ръководството реши да се възползва от опцията и удължи договора му до юни 2025-а година, съобщи monitoruldegalati.ro. "Оцелул започва да очертава контурите на отбора за следващия сезон. Крайните защитници Милен Желев и Мигел Гомеш..

публикувано на 01.06.24 в 19:45
Симеон Петров

Полският Шльонск откупи правата на национала Симеон Петров

Отборът на Шльонск (Вроцлав) откупи правата на защитника Симеон Петров, съобщават от вицешампиона на Полша. Българският национал игра като преотстъпен от ЦСКА 1948 в Шльонск през 2024 година. Договорът на 24-годишния национал на България е за три сезона, с опция за продължаване с още един шампионат. През пролетта Петров участва в 12 мача..

публикувано на 01.06.24 в 19:31
Майк Браун

Везенков продължава със същия треньор в Сакраменто

Старши треньорът Майк Браун подписа нов договор с клуба от Националната баскетболна асоциация Сакраменто, където играе българският национал Александър Везенков, съобщават медиите в САЩ. Контрактът на специалиста е за три години. ESPN твърди, че 54-годишният Браун ще получава по 8,5 милиона долара на сезон, докато The Athetic пише, че..

публикувано на 01.06.24 в 19:26
Виктория Томова

Виктория Томова ще доиграе утре мач на „Ролан Гарос“

Първата ракета на България при жените Виктория Томова ще доиграе утре срещата си от първия кръг на двойки жени на Откритото първенство на Франция по тенис. 29-годишната българка и Магдалена Фрех (Полша) отстъпват пред американките София Кенин и Бетани Матек-Сандс с 2:6, 1:4. Двубоят беше прекъснат заради дъжд след 54 минути на корта и е..

публикувано на 01.06.24 в 19:23
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова на победа от квота за Париж

Златислава Чуканова се доближи на само една стъпка от възможността да спечели квота за Олимпиадата в Париж. В категория до 50 килограма европейската вицешампионка се класира за четвъртфиналите на олимпийската квалификация по бокс в Банкок. В здрава битка националката на България надделя над японката Ринка Киношита, която е бронзова..

публикувано на 01.06.24 в 16:55
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна на четвъртфиналите във Виченца

Адриан Андреев отпадна на четвъртфиналите на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" във Виченца (Италия) с награден фонд 74 825 евро. Българинът отстъпи пред номер 220 в света Нерман Фатич (Босна и Херцеговина) с 4:6, 3:6 за 1:50 час. Андреев направи първи пробив в двубоя за 2:1, но веднага загуби подаването си. При 4:5 Фатич отново..

публикувано на 01.06.24 в 15:53
Янаки Милев

Янаки Милев на финал в Куршумлийска Баня

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за финала на турнира по тенис на клей в Куршумлийска Баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 3 Милев победи водача в схемата Хумоюн Султанов (Узбекистан) със 7:5, 7:5 за 2:18 часа. Българинът навакса пасив от 0:3 в първия сет, а след 4:5 спечели три..

публикувано на 01.06.24 в 15:50