Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордания - оазис в зона на конфликти

Йордания
Снимка: Георги Бангиев

Йордания

Marwan Alhawwari

Туристическата информация, за която и да е точка от света, е много и достъпна. За Йордания - също. В мрежата изобилства от снимки и разкази  за изгубения град Петра, за Червено и Мъртво море, за река Йордан, за планината Небо. За всичко, което предизвиква любопитството  и подготвя за среща с един различен свят. Но не туристически ще е погледът ни към арабската страна, а поглед през разговора с един млад йорданец и през неговите размисли за живота и традициите. 

Йордания не е просто малка пустинна арабска държава. Тя е хармония от цветове, аромати, пясъци, камъни. В оазисите – екзотични палми и растения. Но и контрасти - между бедуинския живот под звездите и скъпите къщи покрай Червено море. Каква е Йордания през прагматичния поглед на нейните жители, каквито казват, че са йорданците. Държава, заобиколена от всички страни от война и напрежение: на север се намира разкъсаната от войни Сирия, на изток – живеещият в десетилетна анархия Ирак, на югоизток - Саудитска Арабия, на Запад гори близкоизточният конфликт между Израел и палестинците, а на северозапад се намира Ливан – средището на "Хизбула". Всички тези огнища на размирици не възпламениха Йордания, защото хората й отказаха да припознаят различните политически и идеологически страсти. Според германския външен министър Йордания е "глас на разума в Близкия и Средния изток".

Една от малкото страни в региона, които не разполагат с нефтени находища, Йордания разчита основно на износ на фосфати и минерални соли от Мъртво море, както и на производството и износ на цимент. Държава със силно развит туризъм. Всяка година идва огромен поток чужденци, привлечени от коралите в морето и най-вече заради уникалната Петра - едно от новите Седем чудеса на света. Животът обаче е скъп на фона на доходите, което и предизвика протести на средната класа. В края на миналата година хората бяха на улицата, за да поискат страната да запази поне сегашното си ниво на икономическо развитие. Сред условията, които МВФ постави за отпускането на заем са увеличение на данъка общ доход и на корпоративния данък. Държавните субсидии за хляба бяха отменени, скочиха сериозно и цените на основните хранителни продукти. Тежест за страната са и подслонените над 1 милион сирийски бежанци.

Затова икономическите и финансови затруднения няма как да не са водещи в разговорите с местните жители.

Маруан Ал Хуари е на 24 години. Той е от Аман. Живее в Акаба заради работата си и бизнеса на брат си - отдаване на апартаменти под наем. "Работя - спя, работя - спя. Нямам друг избор, но имам мечта и тя е да работя за повече пари в някоя голяма компания. Моят баща, който е инженер-механик, университетски преподавател, прецени, че е добре и аз го последвам в специалността. Затова завърших университета в Аман и също съм инженер-механик", споделя Маруан пред "Хоризонт". "Това би трябвало да е добре за мен. В действителност, в Йордания можеш да си намериш работа като инженер, само че срещу малко пари. Тогава избираш да търсиш друга реализация, а не да работиш по специалността, която си завършил."

"Искам да се оженя, искам да си купя къща, да имам семейство, искам да имам мой бизнес. А ако искаш да се ожениш тук в Йордания, трябва да имаш между 10 и 15 хиляди йордански динара. Между 3 и 5 хиляди динара са нужни само за злато, което да купиш на бъдещата си жена. Около 5 хиляди динара за наем на къща, отделно пари, за да купиш необходимото и да поканиш роднини и приятели в сватбения ден. Защото при нас жената не плаща нищо", продължава разказа си Маруан.

Някои млади хора получават тези пари от бащите си, други работят от 16-17 годишни, за да събират такива средства. Маруан е следвал, докато други момчета са работили. 

"Хората тук са добри. Семейството, приятелите - това е хубавото. Не и работата. Хората на другите места, в другите страни, работят за себе си, но и за да променят живота, страната си, света дори. Понякога се питам що за страна е това, какво ми дава тя. Нищо. Говорят ни "нашата страна, нашата срана". Но какво ми дава тя – нищо", казва младият мъж.

"Във всеки живот има проблеми - нещо е хубаво, друго е лошо. Но, ако живеете лош живот с проблеми, проблеми, проблеми, да търсите какво да правите и да не намирате, не можете да видите хубавото. Питате ме кое е мястото, където аз смятам, че животът е най-добър - това е Европа."

Маруан харесва бодибилдинга и киното. За България не знае нищо, но смята, че "като европейци, българите сигурно живеят щастливо, имат всичко, правят каквото поискат, получават достатъчно пари, пътуват много". "Това мислим ние за европейците. Те са много, много много добри и умни хора. Ние не сме като тях", допълва той. Според Маруан Средният изток не е хубаво място, за разлика от Европа.

В тези няколкото дни от престоя ни в Акаба освен забележителности и история, говорихме без притеснения за религия, традиции и модерност, за съвременния свят, в който идеологии и политика често ни отдалечават, но когато не им се подчиняват, отношенията между хората са красиви и топли.

Рано в неделя до малката пустинна арабска държава Йордания ни води Даниела Якова. Чуйте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов потвърди за досъдебното производство за напускането на "Да запазим Корал" от Кирил Петков

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал". Това потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Проверката се ръководи от СДВР, а подробности може да даде прокуратурата, поясни той. Стоянов заяви, че подготовката за изборите на 9 юни върви нормално. Досега има три..

публикувано на 09.05.24 в 12:52

Служебният кабинет стартира процедура за разширяване на ГКПП "Малко Търново"

Служебното правителство започва процедурата по разширяването на граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции. Решението е взето на среща при премиера Димитър Главчев с..

публикувано на 09.05.24 в 12:49

Васил Терзиев защити изграждането на велоалея в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София. Няколко дни в района на бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" има протести заради изграждане на велоалея. Живеещите са недоволни от премахването на част от паркоместата. Заради решението Европейският център за транспортни..

публикувано на 09.05.24 в 12:44
Доц. Екатерина Дамянова

Доц. Екатерина Дамянова за чудесата Библейски

Тази нощ е посветена на на светите места в Йерусалим, за чудесата, за които се говори в Библията и за библейската археология и откритията от последните години.  Гост в "Нощен Хоризонт" по темата е доц. Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Екатерина Дамянова е изследовател..

публикувано на 09.05.24 в 12:24
Гражданската инициатива „Даная за живот” внася в Министерския съвет исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване.

"Даная за живот" внесе в МС близо 12 000 подписа с искане за реформи в детското здравеопазване

Година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница "Пирогов" нейната майка Ани Стоянова и съмишленици поискаха от държавата спешни реформи в детското здравеопазване. Те внесоха близо 12 000 подписа в подкрепа на исканията в Министерския съвет. Сред тях са - изграждане на електронна система за насочване на родители към подходящи за..

публикувано на 09.05.24 в 12:15
Димитър Главчев

Главчев отказва отстъпки пред РСМ, призова за изпълняване на изискванията за ЕС

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза служебният премиер и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната.  Главчев призова да се изчака да стане ясно какъв ще бъде съставът на новото правителство в Скопие. Радев: Нека кампанията за..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Плевен се възстановява след снощната буря

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града. Силна градушка връхлетя Плевен (галерия) Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговарят за почистването на града. В..

публикувано на 09.05.24 в 11:57