„Изследвам готварските книги от доста време и намерих данни, което е нещо ново и не е публикувано, че руската салата идва в България през 20-те години на XX век. Първата рецепта е от 1925 г. от готварска книга на Теодора Петкова. Публикуването съвпада с голяма вълна от белогвардейци, които идват у нас“, каза Шкодрова в предаването „Хоризонт за вас“.
Белогвардейците са част от елитната руска войска, която по време на Октомврийската революция са озовава на територията на Турция. И по-късно бяга в Европа през България.
„Голяма група много светски хора се появява в София, те се превръщат в паркетните лъвове на столицата. От тогава съществува модата на руската салата и моето предположение, е че те са я донесли и популяризирали. В споменатата книга има много руски рецепти, дворянски руски рецепти, които по-късно не се появяват“, каза Шкодрова.
Но руската салата навлиза, и готварска книга от 30-та година съобщава, че тя вече редовно е сервирана на обществени събирания в София и може да се купи в магазините. Което означава, че е започнало индустриално производство на салатата.
Това частно производство естествено е прекъснато през 1944 г., а по-късно подновено в рамките на комунистическата индустрия.
Сега руската салата вече не е в центъра на празничната маса, нито у дома, нито в ресторанта. Няма го и епичното готвене в комунистическите кухни, което отнемаше часове и дни, за да бъде сложена салатата в кристална купа в центъра на празничната покривка.
„Сега това е най-купуваната готова салата, тя е част от делничното, не от празничното меню“ каза Шкодрова.
По думите ѝ в България наричат тази салата, която по произход е от Франция, руска, защото е донесена от руските белогвардейци.
„Но това не е само в България, а навсякъде извън Съветския съюз и само в Русия тя е "Оливие", на името на френскоговорящ готвач, който тогава е бил главен готвач на най-престижния и голям луксозен ресторант в Москва – „Ермитаж“, защото се твърди, че е негова рецепта“.
„Оливие е смятан за французин, но през последните години има усилия да бъде видян и като белгиец. Но истината е, че за него няма достоверни данни, всичко е спекулация“, обясни Шкодрова, която живее в Белгия.
По думите на авторката на проучването „Активистки подход към живота на руската салата в културата и всекидневието на България в XX век“ основният източник за рецептата на салатата "Оливие" е руският журналист и етнограф Владимир Гиляровски от края на XIX в.
„Храната по принцип е много политическа“, каза Шкодрова, визирайки че в последните години в редица страни, сред които в Централна Европа и Западните Балкани, наричат руската салата или нейна модификация - европейска.
„Обръщането на културата от една посока в друга, обръща и кулинарните интереси и смисъла в храните, които вече познаваме“, каза тя.
Запитана за коментар за руколата – друга салата, на която главният прокурор Сотир Цацаров обърна специално внимание при първите връзки между отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018-а, Шкодрова шеговито каза:
„Интересното в случая е, ако го обобщим, че всъщност салата с рукола, употребена като химическо или биологично оръжие, се превръща в руска салата“.
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
От Балчик ви срещаме със забележителен човек, с когото да водиш разговор е като да вдишваш дълбоко планинския въздух или пък да се носиш свободно по повърхността на водата. Това е Стефан Цанев, дни след като писателят, поет и драматург навърши своите 89 години. Стиховете му са преведени на всички езици, постановките му са представяни на сцената на..
Мирослав Михайлов е млад предприемач . Работи в сферата на туризма и пише докторантура по регионално развитие в Университета за национално и световно стопанство в София. Как започна да развиваш бизнес в Северна Гърция. Каква е твоята връзка с южната ни съседка? "Калиспера, много благодаря за поканата и за това предизвикателство...
Повече бебета се родиха от началото на годината в столичната АГ болница „Шейново“, в сравнение с миналата година. Столичната община е отпуснала средства за нова апаратура на болницата. Купени са две операционни маси от висок клас, удобни за работа на лекарите и за пациентите, разказа директорът д-р Румен Велев. Изцяло променят начина на водене..
Десетки деца със специални потребности и техните родители ще спортуват, ще общуват и ще се забавляват в спортната база на Националната спортна академия в Несебър през следващите седем дни. Всички те ще участват в летен лагер, който се организира за четвърти път от столичните спортни клубове „БГ спорт за всички“ и „СОП Спорт Самбо за развитие“...
Село Сомовит се намира в община Гулянци, област Плевен. То е единственото населено място, до което може да се стигне по вода, защото се намира на река Дунав. В празничния за селото 30 август, смелчаци отново преплуваха Дунав, състоя се и състезанието за най-малките риболовци. 15-годишната Ива-Мария, ученичка от Плевен и тази година..
Егейско море е все по-предпочитано място от българите не само за туризъм и лятна почивка, но и за развиване на бизнес. Крайморското селище Неа Перамос, разположено на 20 километра от град Кавала, е едно от онези спокойни и красиви места, което вече се превърна в предпочитано място отдих за много българи. Сънародничката ни Ваня Гергова е..
В Пазарджишката галерия "Георги Машев“ предстои представянето на изложбата на художника Константин Анастасов "Дневник от морето“ . Това е 17-тото издание на поредицата морски сюжети , които традиционно Константин Анастасов представя на своята публика. Тази година изложбата е със заглавие "Синьо“ . Според художника името не е избрано случайно, тъй..
Охлаждането на имотния пазар е неизбежно . Това обясни пред БНР Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, след като от данни на БНБ стана ясно,..
Крайдунавското село Ветрен отново се превърна в ателие на открито. Деветима художници от София, Варна, Добрич и Силистра прекараха няколко дни в..
"Властта се събира в един човек. Опозицията се унищожава не чрез избори, а чрез политическа поръчка". Това заяви пред БНР Велислав Величков от..