Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова: Гуайдо губи подкрепата на обществото

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

Днес ще има заседание на страните от т. нар. "Група от Лима", където ще се обсъжда бъдещето на Венецуела. Пред БНР журналистът Къдринка Къдринова каза, че на срещата се очаква опозиционният лидер Хуан Гуайдо да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс:

„Срещата ще бъде в Богота и в нея влизат страни от Латинска Америка, които са противници на управлението на Николас Мадуро във Венецуела. Там ще пристигне и Майк Пенс – вицепрезидентът на САЩ и ще се срещнат с Хуан Гуайдо. Искам само да вметна, че Гуайдо, неизвестно защо, реши да избяга от Венецуела. Искам само да кажа, че е изведен с хеликоптер на колумбийската армия, която е нарушила въздушното пространство на Венецуела, и това е много скандално, има такива снимки. Това ще предизвика скандал в самата Колумбия“.

В предаването „12+3“ Къдринова каза, че действията на Гуайдо са насочени към провокация, но световната общност е против военна намеса:

„Защо Гуайдо убеждаваше своите поддръжници, че тази хуманитарна помощ непременно ще влезе на 23-ти февруари, както беше обявил, той беше казал: „да или да, тя ще влезе“, няма алтернатива. Това беше изключително подвеждащо, за да станат сблъсъци, да стане някакво накървавяване, което, слава богу, не стигна до размерите, които всъщност сценаристите предвиждаха, защото Гуайдо е само изпълнител. … Включително това, което беше търсено с този отвратителен спектакъл, който се разигра по границата между Венецуела и Колумбия и Венецуела и Бразилия, всичко това беше предназначено за световната публика, за Конгреса на САЩ, където преобладават демократите, които изобщо не са съгласни да се стига до военна намеса във Венецуела. Включително в ЕС, всичките нюанси - с цялото това признаване на Гуайдо, нито Могерини, нито испанският външен министър, знаем, че Испания „поведе хорото“ с признаването на Гуайдо, не желаят никаква военна намеса, категорични са. /…/ Трябва да припомним, че в момента в Каракас се намират представители на тази контактна група, която беше създадена между латиноамерикански страни и европейски страни, в опит да се търси диалог и това е начинът, по който трябва да се решават такива казуси. А какво се случи точно на границата? Действително има страхотна спекулация, визуална спекулация…“.

Къдринова смята, че Гуайдо губи подкрепата и на обществото:

„Първо, с факта, че избяга. Второ, че се появи на онзи концерт, който беше уж в защита на хуманитарната помощ /…/ На този фон Гуайдо, който твърдеше, че иска да обедини цялата нация, дори чавистките дисиденти да привлече към себе си, няма да се случи повече да ги привлече, защото застана в един ред с всички десни президенти, реално – на Колумбия, на Парагвай, на Чили, те също стояха там на сцената. Освен това той в момента повтаря точно тезата, която многократно повториха и Помпейо, и Тръмп лично – че всички опции са на масата, включително военната. Изрично в събота, когато не бяха допуснати конвоите с т.нар. "хуманитарна помощ", Гуайдо отправи същия апел. Медиите реагираха стъписано, дори тези от страни, които го подкрепят. Аз споменах Испания, дори испанският проправителствен вестник „Ел Паис“, репортерът, който е там на границата, дори спря да го нарича „временен президент“, започна да го нарича „венецуелски политик“ и изрично написа, че той губи подкрепа сред общественото мнение в Латинска Америка, а и в Европа също, защото реално застава на страната на американците“.

Според журналиста при това положение няма полезен ход нито за Гуайдо, нито за тези, които го подкрепят. Тя изключи и възможността във Венецуела да се стигне до гражданска война. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

Доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е нарастващият военен потенциал на определени държави.  Основни дестабилизиращи фактори остават липсата на напредък..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването Разговорите, проведени днес при..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда" има опасно надвиснали клони на дърво. На мястото на тежка катастрофа на магистрала "Тракия" има..

публикувано на 03.06.24 в 17:18
Снимката е илюстративна, архив.

Разследват случая със срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Под наблюдението на Районната прокуратура се извършва проверка п о случая със срязаните  маркучи на спирачната система  на локомотив на гарата в Лом. Това съобщиха от полицията в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство. По-рано от БДЖ определиха като тероризъм посегателството от събота, когато неизвестни срязаха спирачките..

публикувано на 03.06.24 в 17:10

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над 300 жители.  Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отдалечени на километри от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за Харманли. Тестовете за алкохол и наркотици на машиниста са отрицателни. По-късно е получен сигнал от..

публикувано на 03.06.24 в 16:37
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация, която е убягнала на социолозите". " Фотофиниш за второ-четвърто място. Не по-малко важно ще е обаче..

публикувано на 03.06.24 в 16:36