Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Сивилов: Не е ясно дали ЕС може да даде исканите от Русия гаранции за продължаването на „Турски поток“

Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

Русия иска гаранции от ЕС за построяване на продължението на газопровода „Турски поток“ през България, но не е ясно какво точно представляват тези гаранции и дали могат да бъдат дадени от Европа, дълбоко се съмнявам. Това каза днес пред БНР доцент Александър Сивилов – историк и преподавател в СУ „Климент Охридски“.

„Но е факт, че интересите на Унгария, Австрия, на Сърбия съвпадат с нашите, защото това ще даде възможност за преки доставки на руски газ към тези страни, които ще печелят от транзитни такси… От тази гледна точка мисля, че този път Русия има реална възможност да участва в подобен проект. Въпросът е как ще бъде изпълнен“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според него въпреки твърденията, че руска фирма ще изгражда трасето през България, „по-скоро ще се върви към вариант, при който по-голямата част от трасето ще бъде строено от европейски компании“.

Доцент Сивилов изрази надежда, че това ще са български компании в България, и европейски в другите в зависимост през чиято територия минава газопроводът. „За съжаление ние нямаме никаква гаранция кой стои зад някоя компания, но това е свързано с нашето икономическо законодателство и офшорните компании“.

„Всъщност затова идва и премиерът Медведев – да осигури някакъв предварителен договор между страните, за да има яснота дали ще бъде осъществен проектът. Смятам, че в този случай по-скоро ще бъде осъществен“, каза доц. Сивилов.

Но добави: „За съжаление нямаме представа как са водени реално преговорите, например със САЩ или ЕС, защото това са другите заинтересовани играчи“

САЩ ясно показаха, че са против „Турски поток“ и против „Северен поток“, който тръгва от Русия и достига Германия по дъното на Балтийско море. Въпросът е дали ще имат лостовете да предотвратят тези строежи, посочи доц. Сивилов и припомни как през 2014 г. така се случи с „Южен поток“ след визитата в България на трима US сенатори.

„Смятам, че визитата на Дмитрий Медведев е добра възможност нашето правителство да покаже собствените си интереси, така че да имаме някакви гаранции за това, че когато участваме в един подобен проект, евентуално, той ще донесе достатъчно дивиденти на страната ни“, каза Александър Сивилов.

Според него „България е в момента е в позиция, в която много често има натиск или от Русия или от САЩ заради интересите им и това се отразява на нашата политика, включително енергийна“.

„Не смятам, че има взети решения в Москва за българската енергетика. Каквото и да са решили в Москва няма никакви гаранции, че това ще се случи у нас“.

„Възможно е България да има силна позиция в разговора с всеки от своите външнополитически партньори. За Русия е важно този газопровод да бъде построен, като това е в сила и за голяма част от европейските страни“, каза доц. Сивилов. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции", е темата на международна конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е задължителен стратегически документ за всяка една от страните-членки на ЕС след обявяването на Зеления пакт..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:08

Жителите на Бързия и Берковица на протест срещу тировете

Жителите на село Бързия и Берковица излизат на протест тази вечер срещу преминаването на тирове през прохода „Петрохан“. Тежкотоварният трафик от Монтана за София, от вчера, е пренасочен през прохода „Петрохан“. Това се наложи заради ремонтните дейности на високоскоростния път Ботевград – Видин. За трети път в последните няколко седмици..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Пътят за Стара Загора и Харманли вече е отворен

Пътят през село Изворово за Стара Загора, Тополовград и Харманли вече е отворен. Движението беше преустановено вчера, заради задимяване от пожар, разгърнал се на 10 хиляди декара площ. Остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец Трети ден огнеборците се опитват да потушат огъня, който е в трудно достъпна местност в Сакар..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 07:59

Национално ученическо състезание за справяне в кризисни ситуации

Ученици от шести и седми клас от цялата страна представят днес във Велико Търново знанията и уменията си за справяне в различни кризисни ситуации за защита при бедствия и аварии. За откриването на 20-ото национално ученическо състезание е поканен Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“...

публикувано на 25.06.24 в 07:32