Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро видя атака в спирането на тока във Венецуела

2
Николас Мадуро говори на митинг в Каракас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрации против и в подкрепа на властите на Николас Мадуро се състояха във Венецуела, докато големи части от южноамериканската страна остават без ток.

Самообявилият се за президент Хуан Гуайдо призова свои привърженици от цялата страна да протестират срещу Мадуро в Каракас.

В Каракас се стигна до сблъсъци между противници на Мадуро и полицията. Изправен върху капака на кола Гуайдо се обърна към множеството и обяви, че той и други депутати от опозицията започват обиколки в страната, за да съберат привържениците си в Каракас.

Същевременно Мадуро говори пред свои симпатизанти, събрали се пред президентския дворец Мирафлорес. Там той даде следното обяснение за продължаващата от четвъртък липса на електрическо захранване в големи части от страната:

„Атаки от този тип са дело на крайнодясната опозиция, които са интелектуалните и материални автори на това нападение. При него са използвани високи технологии, които само САЩ. Експертите ни наричат това електромагнитни атаки срещу електрическите връзки, които прекъсват предаването на ток и саботират процеса за национално възстановяване на захранването“, каза Мадуро.

Той благодари на военните, че са защитили страната от преврат, организиран от САЩ и опозицията.

Според Хуан Гуайдо причината за прекъсванията е недостатъчното финансиране на ключовите водноелектрически централи от страна на социалистическото правителство. 

Западни медии съобщават, че заради липсата на ток се е стигнало до инциденти и смъртни случаи във венецуелски здравни заведения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Николас Мадуро

Мадуро обвини опозицията в саботаж заради мащабна авария с тока

По-голямата част от Венецуела бе засегната от спиране на тока в четвъртък, което засегна голяма част от страната, включително столицата Каракас в час пик, предаде Би Би Си. Правителството на президента Николас Мадуро хвърли вината върху..

публикувано на 08.03.19 в 09:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Файненшъл Таймс: САЩ "искат" да осигурят до 20 милиарда долара заем за Украйна

Съединените щати "искат" да изпълнят обещанието си да осигурят до 20 милиарда долара заем за Украйна, който ще бъде изплащан с приходите от замразените руски активи в чужбина, твърдят неназовани източници на вестник "Файненшъл Таймс". Очаква се..

публикувано на 19.10.24 в 19:09

Олаф Шолц и Реджеп Ердоган се срещнаха в Истанбул

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул. На пресконференция, след разговорите на 4 очи, Ердоган заяви, че Западът дава възможност на Израел да извършва "кланета": "Израел продължава жестоките си кланета...

публикувано на 19.10.24 в 19:05
Опустошения в Дахие - контролирано от

"Хизбула" е извършила поне 11 нападения срещу израелски военни обекти, всички с ракети

Израелските военни съобщиха, че днес "Хизбула" е изстреляла десетки ракети и няколко дрона към Северен Израел, а един от безпилотните самолети е бил насочен към ваканционната къща на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Атаката стана в момент,..

публикувано на 19.10.24 в 17:27

Откриха паметник на св. Иван Рилски в родното му село Скрино

Паметна композиция на св. Иван Рилски беше открита в родното му село Скрино, община Бобошево. Това стана на Отчов ден, почитан и като Деня и празника на светеца.  Дойдоха десетки миряни и туристи от района, много гости. В селото вървеше и..

публикувано на 19.10.24 в 17:25

Болницата в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с две обновени отделения

Общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с обновени очно и ушно отделения.  В ремонтите от бюджета си лечебното заведение реинвестирало 126 000 лева.  Единственото ушно отделение във Великотърновска област..

публикувано на 19.10.24 в 17:02

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от..

публикувано на 19.10.24 в 16:49

Днес вносът на ток от Румъния е между 400 и 600 мегавата, а износът към останалите ни съседни страни - 1000 - 1300 мегавата

България днес е изнасяла над два пъти повече ток, отколкото е внасяла, въпреки спирането на хилядамегаватовия шести блок на АЕЦ Козлодуй за планов годишен ремонт, сочат данните на Електроенергийния системен оператор. Тази сутрин реакторът бе спрян..

публикувано на 19.10.24 в 16:47