Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева:

Важните моменти за недвижимото културно наследство - дигитализация и актуализация

Владо Руменов: Държавата отдавна се опитва да ликвидира Института за недвижимо културно наследство

2
Амелия Гешева, заместник-министър на културата
Снимка: Божидар Любенов

Червената лампа за това какви действия трябва да бъдат предприети максимално бързо за опазване на културното наследство в страната свети и преди доклада на Сметната палата. Това каза пред БНР зам.-министърът на културата Амелия Гешева след доклада на одитната институция, който констатира, че архитектурното културно наследство е в опасност.

Според нея докладът е изключително важен и навременен. Той дава конкретни насоки, които всички участници в системата трябва да следват, добави тя.

Запитана за електронния регистър на архитектурните културни паметници, зам.-министър Гешева подчерта, че министерството работи по проект за дигитализацията на архива на недвижимите културни ценности.

„Към момента сме на етап на доставяне на техниката за дигитализация. Надявам се максимално бързо да започне процесът за изграждане на системата, който е ключов“, коментира Гешева в предаването "Неделя 150".

По думите ѝ освен дигитализацията, другият много важен момент за функционирането на системата е актуализацията на недвижимото културно наследство. Според нея това е процесът, който ще даде стабилна основа на всички действия по изпълнението на политиката.

Заместник културният министър определи Института за недвижимо културно наследство като гръбнак във функционирането на опазването на това наследство. По думите й е имало обявени конкурси и свободни работни места, но ниските заплати са пречка за привличането на специалисти. Затова от 2017 г. насам се работи активно за нарастване на средствата за тази област. Тази година има 100% повече бюджет за института.

Амелия Гешева посочи като изключително важно системата за архитектурното културно наследство да функционира в синхрон с българските общини. Важно е да се извършва ежегоден мониторинг на недвижимото културно наследство и да се предприемат адекватни действия своевременно, добави мнението си тя.

Владо Руменов

Според художника Владо Руменов - представител на Форум „Културно наследство“ и Гражданската инициатива за опазване на културното наследство, се вършат безобразия с паметниците на културата, при това „в условията на тежка корупция на различни нива в държавата“.

Преди дни двете организации изпратиха писмо до еврокомисаря Тибор Наврачич, с което го алармират за това, че държавата няма необходимите средства, за да се погрижи за паметниците на културата и поискаха европейска намеса. Къщата на ул. „Кузман Шапкарев“ 3 и къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий бяха обект на този сигнал.

Художникът изказа мнение, че докладът на Сметната палата по темата е закъснял. Той подчерта, че констатираното в доклада се говори от двете неправителствени организации от 10 години. По думите му обаче Министерството на културата не чува експертното мнение.

Руменов обясни каква корупционна схема подозират:

„Настоящият собственик на къщата на „Кузман Шапкарев“, която е била общинска собственост до към 2010 г., е бил общински служител на Столична община. Имаме описани схеми за корупция и в други сфери - в областта на опазването на археологическото наследство“.

„Българската държава, включително и Министерството на културата, е в пълно нарушение на Конституцията, в която е описано, че държавните институции са тези, които се грижат за паметниците на културата и правят всичко възможно те да се запазват“, категоричен бе Владо Руменов.

Според него държавата отдавна се опитва да ликвидира Националния институт за недвижимо културно наследство. Форум „Културно наследство“ предлага този институт да се превърне в Национална агенция на подчинение на Министерския съвет, която да е със самостоятелен бюджет. 

Владо Руменов изказа мнение, че министърът на културата Боил Банов е добронамерен човек, но не може да се справи със системата.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация да завърши своето обучение в академията. Неговият псевдоним е Потрес Арт, рисува основно..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

обновено на 16.06.24 в 04:42
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството . В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на..

публикувано на 14.06.24 в 10:48
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31