Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирчо Киров: Не е сигурно, че атентаторът от Нова Зеландия е единак

Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

„Все още не разполагаме с достатъчно достоверна информация дали този човек, който на първо четене прилича на вълк единак, е точно такъв, или е имал и помощници. Това тепърва предстои да го изясни съдебното следствие“. Това каза за БНР о.р. ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 година, в коментар за атентатите в Нова Зеландия, които окачестви като „терористичен акт“. Той поясни:

„Когато говорим за вълци единаци, трудно можем да си представим, че те абсолютно сами и самостоятелно във всяко едно отношение действат, защото, за да извършат терористичен акт, трябва да премиват съответна подготовка. В този етап на замисъл и подготовка в нередки случаи се явяват и други лица, които, знаейки или не знаейки, осъществяват известна помощ на прекия извършител“.

Разкриването на действия от така наречените „вълци единаци“ е най-трудно, каза Киров в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Според него е трудно и да се направи извод, че друга държава или терористична организация стоят зад атентата в Нова Зеландия. Той обаче подчерта, че извършителят не изповядва ислямска религия:

„Пресилено е да съотнасяме нещата към прословутия сблъсък на цивилизациите, но очевидно е, че всички, които се занимават с тази тематика, с тази проблематика и основно специалните служби по всички краища на света трябва да се замислят за религиозния екстремизъм въобще, а не само да хвърляме нещата по посока на оцветения в ислямистка окраска тероризъм“.

Логично е да се стигне и до извод, че може да се появят последователи на Брентън Тарант, „защото многобройните терористични актове, извършвани от персони, изповядващи ислямско изповедание, е логично да предизвикат обратната реакция“, предупреди Кирчо Киров. Той припомни как навремето в близка Югославия е имало сблъсък на религиозна основа с участието на националистически паравоенни формации. Киров не е категоричен дали Тарант е писал и манифеста си:

„Има твърде изгладен и концептуален вид, за да излезе от ръката на един човек, който сам се представя като не особено ученолюбив. Но ако възприемем такава хипотеза, следствието трябва да тръгне и по тази посока - да разследва дали е възможно в чисто идеологически план този манифест да бъде изготвен от друг човек и да бъде вдъхновен от друго място, и да бъде използван от това лице, което да е привлечено към някаква форма на сътрудничество“.

Интервюто с о.р. ген. Кирчо Киров можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35