Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът прати екоминистъра да инспектира Шабленското езеро

2
Заради драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленското езеро голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и заедно с областния управител на Добрич да провери лично ситуацията с Шабленското езеро. Борисов нареди да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

Същевременно Миглена Иванова – експерт „Защитени територии” в РИОСВ-Варна, каза за „Хоризонт“, че аварийното изпускане на езерните води не е нарушило природните дадености. Тя информира и за ситуацията с изгорелите площи:  

„В границите на защитената територия са изгорели сухи тревни съобщества и тръстика на площ около 5 декара, а общата засегната площ е около 17 декара. За случая е уведомена Районна прокуратура Добрич”, каза Миглена Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Десетки видове птици без гнезда заради засушаване на Шабленския езерен комплекс

Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро е установил екип на Българското дружество за защита на птиците. Благодарение на засушаването десетки видове водолюбиви птици са загубили местообитанията си за гнездене...

публикувано на 19.03.19 в 17:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане"..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с две жертви край София

Тежка катастрофа с две жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата и пресичащата пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции" е темата на международната конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията на марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди..

публикувано на 25.06.24 в 08:08