Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна проверка на екоминистъра не установи нарушения в Шабленското езеро

Заради драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленското езеро голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.
Снимка: БГНЕС

Спешната проверка на министъра на околната среда и водите Нено Димов не е установила нарушения при изпускането на водите на Шабленското езеро. Природозащитници предупредиха, че са застрашени ценни видове.

По време на проверката стана ясно, че такова изпускане на водите се практикува ежегодно заради наводняването на правителствената резиденция в близост.

По думите на министър Нено Димов прокопаният канал не е върху дюни и не противоречи на плана за управление на защитената територия.

За да не се стига до подобно изпускане на водите на езерото Община Шабла подготвя проект за изграждането на шлюзово съоръжение, съгласуван с Министерството на околната среда и водите.

Според природозащитници обаче, присъствали на място, са унищожени два декара защитени дюни, а местообитанието на птиците е застрашено. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Заради драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленското езеро голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.

Премиерът прати екоминистъра да инспектира Шабленското езеро

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и заедно с областния управител на Добрич да провери лично ситуацията с Шабленското езеро. Борисов нареди да се реагира веднага, ако се..

публикувано на 20.03.19 в 14:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи...

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор...

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по..

публикувано на 23.05.24 в 19:08