Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-великите бегачи на всички времена ще гостува в “Преди всички” по “Хоризонт”

На 27 и 28 март Скот Юрек ще се срещне с почитатели и ще представи книгата си "Север"

3
Скот Юрек
Снимка: Личен архив

На 28 март, четвъртък, след новините в 9 часа. очаквайте в “Преди всички” разговор с легендария ултрамаратонец Скот Юрек, който гостува за първи път в България.

 Часове по-рано той ще представи в София книгата си “Север” (издателство "Вакон"), в която разказва за едно от най-невероятните постижения в този спорт - рекорда си за най-бързо преминаване по Пътеката на Апалачите и нейните забележителни 3489 км. През лятото на 2015 г. Скот я пробягва за 46 дни, 8 часа и 10 минути.

Той е автор и на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Яж и тичай”, а участва в написването и на другата “библия” за бегачите - “Родени да тичат”.

Освен че пише завладяващи книги и обикаля света, за да мотивира хората към по-активен начин на живот, Скот Юрек, разбира се, има и многобройни победи в най-тежките ултрамаратони в света - „Спартатлон“ (245 км), „Хардрок“ (160 км), „Бадуотър“ (216 км), Западни щати (160 км).

Всеизвестен е със забележителната си издръжливост и бързина. Обявяван е от „Нешънъл Джиографик“ за „приключенец на годината“, а „Спортс Илюстрейтид“ го нарежда сред 50-те спортисти в най-добра форма.

Роден е в Дълют, Минесота, на 26 октомври 1973 г. Има трудно детство, тъй като и двамата му родители се борят с тежки здравословни проблеми. Когато майка му се разболява от множествена склероза, Скот започва да се храни здравословно, да спортува и да се обучава за кинезитерапевт.

“Когато имаш случай на хронично заболяване в семейството, ти или бягаш от мисълта, че можеш да влияеш на здравето си, или правиш всичко, на което си способен, за да останеш здрав. Аз избрах второто.” - казва Скот, който спазва режим, изготвен специално за нуждите на организма му, и се храни изцяло с растителна храна.

Днес 45-годишният ултрабегач живее в град Боулдър, Колорадо, заедно със съпругата си Джени и дъщеря им Рейвън. Казва за себе си, че се опитва бъде пример за останалите – за това „как можеш да остаряваш добре, ако водиш здравословен начин на живот, вместо да чакаш да грохнеш или да се разболееш“.


Скот и книгата му за Пътеката на Апалачите

За книгата “Север”:

След като повече от две десетилетия Скот Юрек се състезава, тренира, изнася речи и пътува из цял свят за срещи с почитателите си, той започва да усеща нуждата да открие нещо ново. И се впуска в едно невиждано предизвикателство, което ще го доведе до неизменно израстване като личност и спортист – поставянето на нов рекорд за време по Пътеката на Апалачите. Когато тръгва през пролетта на 2015 г., Юрек очаква тежък терен, сурово време и неизбежни травми. Ще трябва да изминава по 80 километра на ден, всеки ден, за почти седем седмици. Той знае, че ще достигне пределите си, че удобството и почивката ще са рядкост, но не може да си представи физическата и емоционалната цена, които пътешествието ще изиска да плати, нито пък наградите, които ще му предостави.

Този изумителен разказ за неумолимия дух и преобразяването на личността в името на една цел, ще вдъхнови и мотивира не само бегачите, но и всеки, който е готов да преследва мечтите си.


„Когато Скот Юрек се отправи към Пътеката на Апалачите, за да създаде своя шедьовър, никой не знаеше дали ще се върне отново. Той е най-великият ултраатлет на Америка, бегач, чийто ум и изключителна енергия години наред му носеха невероятни завоевания. Но сега Юрек се впусна в един свят, по-опасен и от Долината на смъртта, по-тежък от мексиканските каньони и почти толкова откачен, колкото онзи път, когато преследваше дива мечка. Историята му как се потапя в дивата пустош в преследване на една мечта е едновременно трогателна и пленителна“, отбелязва Кристофър Макдугъл, автор на „Родени да тичат“ и „Родени герои“.

По време на посещението си в София на 27 и 28 март Скот Юрек ще се срещне със свои почитатели в рамките на две събития. Предстои премиера на книгата, представена лично от Скот Юрек, както и негови срещи с представители на бегачески клубове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен

Драма прати Реал (Мадрид) на финал в Шампионската лига

Футболистите на Реал (Мадрид) се класираха за финала в Шампионската лига на Европа, след като спечелиха домакинството си срещу Байерн (Мюнхен) с 2:1 в среща-реванш от полуфиналите и с общ резултат 4:3 са краен победител от двойката. Гостите поведоха със страхотен гол на Алфонсо Дейвис в 68-ата минута, след асистенция на Хари Кейн. Три минути по-късно..

публикувано на 08.05.24 в 23:57
Брюж - Фиорентина

Фиорентина на финал в Лигата на конференциите

Отборът на Фиорентина стигна до равенство като гост на Брюж - 1:1 и тимът на Винченцо Италиано стана първият финалист във футболния турнир за Лигата на конференциите, след като миналия четвъртък спечели първия двубой с 3:2. Това е втори пореден финал на Фиорентина в турнира, след като през миналата пролет италианците загубиха от английския..

публикувано на 08.05.24 в 22:11
Черноморец - Балкан

Балкан поведе в полуфинала срещу Черноморец

Шампионът Балкан надигра носителя на Купата на България Черноморец с 84:79 (25:22, 14:16, 22:21, 23:20) като гост в зала "Бойчо Брънзов" в Бургас в първи мач от полуфиналите между двата състава в Националната баскетболна лига за мъже и поведе с 1:0 победи. Играе се до три успеха. Вторият двубой също ще бъде в Бургас на 10 май, а третата и..

публикувано на 08.05.24 в 22:06
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнир в Италия

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" във Франкавила ал Маре (Италия) с награден фонд 74 825 евро.  Българинът отстъпи пред номер 4 в схемата и 164-и в световната ранглиста Андреа Пелегрино (Италия) с 3:6, 6:4, 5:7след близо три часа на корта. 22-годишният Андреев имаше преднина от 5:2 в..

публикувано на 08.05.24 в 20:26
Радостин Кишишев

Радостин Кишишев се раздели с Ботев (Пд)

Радостин Кишишев вече не е част от Ботев (Пловдив), съобщиха от футболния клуб. Бившият национален състезател на България изпълняваше ролята на административен директор на “канарчетата”, но двете страни са прекратили взаимоотношенията си по взаимно съгласие. “Клубът изразява своите благодарности за професионализма и отношението и му пожелава..

публикувано на 08.05.24 в 19:37
Бенжамен Тома

Бенжамен Тома спечели 5-ия етап от Джирото, Погачар остава начело в класирането

Френският състезател Бенжамен Тома от отбора Кофидис спечели победата в петия етап на Колоездачната обиколка на Италия. Етапът беше дълъг 178 км между Генуа и Лука, като имаше общо изкачвания от 1700 метра. Тома даде най-добро време 3:59.59, като спебечели и бонус от 14 секунди. Французинът победи във финален спринт датчанина Михаел Валгрен..

публикувано на 08.05.24 в 19:30
Женски национален отбор

Волейболистките ни загубиха драматично от тима на Украйна

Националният ни отбор по волейбол за жени загуби от тима на Украйна с 2:3 (25:18, 20:25, 25:20, 22:25, 21:25) във втората си контрола преди старта на Лигата на нациите. Двубоят се изигра при закрити врати в зала "Христо Ботев". Предния ден нашите завършиха 2:2 със същия съперник по договорка между треньорите Лоренцо Мичели и Иван Петков да се..

публикувано на 08.05.24 в 19:18