Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите одобриха край на смяната на часовото време

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент (ЕП) подкрепи днес предложението за прекратяване на смяната на сезонното часово време, предаде БТА.

ЕП предлага смените да престанат от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно лятно часово време, а онези, които предпочитат астрономическото (зимното), да прекратят промените от октомври същата година. Отбелязва се, че в допитване, в което участваха под един процент от гражданите на ЕС, 84 процента са поискали прекратяване на часовата смяна.

До 1 април догодина държавите в ЕС трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Тихомир Боев

Зимно или лятно часово време за България?

Европейската комисия предложи край на смяната на часовото време в целия Европейски съюз и България застава пред избора на зимно (астрономическо) или лятно часово време, като решението трябва да бъде взето до април 2019 г. Печелим или губим от смяната на..

публикувано на 30.10.18 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на..

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във..

публикувано на 20.09.24 в 20:00
Британският външен министър Дейвид Лами свика комитета

Спешна среща на британския комитет за извънредни ситуации "Кобра" заради кризата с Ливан

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами председателства спешна среща на комитета за извънредни ситуации "Кобра" за обсъждане на кризата в Ливан. Срещата е била свикана, за да се гарантира, че Обединеното кралство е подготвено за..

публикувано на 20.09.24 в 19:43

Най-малко 12 убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут

Най-малко 12 са жертвите на израелския въздушен удар в Бейрут, сочат най-новите данни на ливанското министерство на здравеопазването. Ранени са 66, като 9 от тях са в критично състояние. Предполага се, че мишена на атаката в южното предградие..

публикувано на 20.09.24 в 19:36