Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димов: София няма да получи извинение от Анкара

Снимка: скрийншот

Властта на Реджеп Ердоган е разклатена в резултат на местните избори в Турция. Този вот беше еманация на тежката икономическа ситуация в страната и той свидетелства за празните тенджери и тигани. Това коментира в ефира на БНР Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

По официални данни за миналата година инфлацията е над 20%, а за хранителни стоки е над 30 на сто, отбеляза той в предаването на „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Въпреки патриотичните призиви на Ердоган турците да си държат парите в лири, гражданите правят точно обратното и това показва какви са настроенията сред населението. Над 40% от всички спестявания на турци в турски банки са във валута, допълни Димов. Той не изключва резултатите от изборите в Истанбул да бъдат оспорени.

Димов е категоричен, че София няма да получи извинение от турска страна за коментара на външния министър Мевлют Чавушоглу за намеса във вътрешните работи на България.

„Точно преди две години – на 26 март 2017 г., имаше подобни изявления на тогавашния социален министър, който агитираше нашите граждани за кого да гласуват“, припомни бившият генерален консул.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

И управляващи, и опозиция твърдят, че именно техният кандидат печели в най-големия град в страната - Истанбул

Ердоган губи Истанбул

Продължава битката за Анкара и Истанбул след вчерашните местни избори в Турция. В мегаполиса на Босфора кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води само с две десети от процента - или с малко под 24 000 гласа, пред бившия премиер Бинали..

обновено на 01.04.19 в 19:07
Протест на ВМРО пред посолството на Турция у нас

ВМРО: България не е турски вилает

Патриотите от ВМРО излязоха на протест пред турското посолство . Поводът е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените в Закона за вероизповеданията у нас. Пред сградата на дипломатическата мисия се..

обновено на 01.04.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в..

публикувано на 18.09.24 в 19:37