Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПИБ: Терасата от недвижимия имот на Пламен Георгиев не е част от обезпечението по ипотеката му

Терасата от недвижимия имот на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев не е част от обезпечението по ипотеката му, съобщиха за "Хоризонт" от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Оценката на стойността на имота в квартал "Гео Милев" в София е извършена от лицензиран оценител на база на пазарните цени към момента, категорични са от банката. Оттам подчертават, че доходите на Георгиев са били напълно достатъчни, за да обслужва задължението си, което прави и към този момент. Той и съпругата му Ирена Димитрова са дали писмено съгласие, за да бъде изпратен отговорът до БНР. 

През март 2017 година Пламен Георгиев Димитров, както са трите имена на шефа на антикорупционната комисия, е депозирал искане за отпускане на ипотечен кредит в размер на 196 000 лева, за да закупи заедно със съпругата си имот в кв. "Гео Милев" в София.

Искането е разгледано от Банката, като за целта е извършена оценка на кредитоспособността на Димитров, чиито доходи са достатъчни и покриват в двоен размер предвидената по договора месечна вноска по кредита.

"В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186,57 кв. м идеални части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект", категорични са от банката и допълват, че "пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включва единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв. м". Банката е отпуснала кредит в размер на 189 500 лева, т.е. по-нисък от поискания, а сумата представлява 50% от пазарната оценка на имота. 

Самоучастието на купувачите е над 30%, допълват от банката. Оттам уточняват също, че от 2004 година клиентът им получава трудовото си възнаграждение в банката, чийто клиент е от четири години по-рано. Също така от банката са категорични, че той има добра кредитна история и коректно изпълнява задълженията си по сключените с банката договори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сградата, в която председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев има тризонет и тераса със сауна.

Адвокат Валя Гигова: Ако Пламен Георгиев не е собственик на терасата, ипотеката е нищожна

Възможно ли е да се стигне до ипотека на част от жилище, която не е притежание на собственика, а е обща част? Това е един от първите въпроси, който възникна около имуществото на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев ,..

публикувано на 02.04.19 в 18:42
Пламен Георгиев

Шефът на антикорупционната комисия с охрана от НСО заради заплаха за живота му

Председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отказа днес да коментира твърденията за несъответствия в имотната му декларация - как е ипотекирал терасата на своя..

обновено на 02.04.19 в 19:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър..

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Насилие на работното място: КНСБ настоява за ратифициране на Конвенция 190

" Мълчанието първо трябва да се наруши от държавата. Тя трябва да предприеме ход за ратифициране на Конвенция 190.  Това нейно мълчание е неприемливо на фона на този траен проблем с насилието и разширяването на насилието в сферата на труда. КНСБ ще..

публикувано на 01.10.24 в 08:02

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание..

публикувано на 01.10.24 в 08:02
Илияна Йотова

Йотова – гост на официално откриване на академичната учебна година на СУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на официално откриване на академичната учебна година на Софийския университет -  заедно с председателя на Народното събрание Рая Назарян и служебният министър на образованието и науката проф. Галин..

публикувано на 01.10.24 в 07:55

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над..

публикувано на 01.10.24 в 07:52