Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таяни защити Кьовеши след повдигнатите ѝ обвинения

Антонио Таяни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази днес опасения от повдигнатите в Румъния обвинения срещу бившата спецпрокурорка Лаура Кьовеши, която е предпочитаният от ЕП кандидат за новия пост на главен прокурор на ЕС, предаде Ройтерс.

„Бих искал да изразя безпокойството на ЕП от създалата се ситуация. Кьовеши остава нашият кандидат и продължава да се радва на нашето уважение и подкрепа“, каза Таяни пред европдепутатите и допълни, че ще пише до румънското правителство по въпроса.

Еврокомисията също се намеси в случая, като по-рано днес предупреди Румъния да спазва върховенството на закона. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лаура Кьовеши е обвинена в корупция

Бившият главен прокурор  на румънската Национална дирекция за борба с корупцията  Лаура Кьовеши вече е подсъдима и е с наложена мярка съдебен контрол. Кьовеши, която е кандидат за европейски главен прокурор, не може да напуска страната. Тя е..

обновено на 29.03.19 в 19:25
Лаура Кьовеши

Румънският правосъден министър критикува Кьовеши в писмо до „Файненшъл таймс“

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е изпратил писмо до в. „Файненшъл таймс“, в което посочва, че Лаура Кьовеши не трябва да бъде назначавана за главен прокурор на Европейския съюз. „Нямам нищо лично против Лаура Кодруца Кьовеши, един от..

публикувано на 08.03.19 в 10:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш..

публикувано на 29.06.24 в 10:16
Центъра за работа с деца - Плевен

Летни ваканционни дни в Центъра за работа с деца в Плевен

В Плевен започват летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца. Намира се в една от най-красивите сгради на града в потъналата в зеленина Градска градина. Желаещите деца са много, преподавателите ги очакват на 1 юли с много любов и..

публикувано на 29.06.24 в 10:10
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение,..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

В навечерието на вота: Разделение, неяснота и безкомпромисност във Франция

Преди 3 седмици президентът на Франция Еманюел Макрон загуби катастрофално изборите за Европейския парламент.  Центристката му либерална формация "Ренесанс" и партньорите й получиха едва 15 % от гласовете - над два пъти по-малко от "Националния..

публикувано на 29.06.24 в 09:54

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на..

публикувано на 29.06.24 в 09:06