Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли Великобритания да излезе от ЕС преди 23 май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей изпрати писмо до Брюксел с искане Брекзит отново да бъде отложен. Става дума за краткосрочно отлагане до 30 юни с опция страната да напусне Евросъюза и по-рано, ако бъде постигнато споразумение за излизане, по възможност преди 23 май, така че да се избегне участието в изборите за Европейски парламент. Мей обаче ясно заяви, че ако Обединеното кралство остане член на ЕС след 23 май, страната ще проведе изборите, за което ще бъде направена необходимата подготовка.

Малко преди писмото на Мей председателят на Европейския съюз Доналд Туск предложи друг вариант, смятан от мнозина за по-прагматичен - 12-месечно така наречено „гъвкаво отлагане“ на Брекзит, в което също има опция за по-ранно излизане, стига Обединеното кралство да ратифицила споразумение за излизане.

Ключът сега за решаване на кризата са предложените от премиера междупартийни преговори, защото ако се постигне приемливо предложение за повечето страни, то може да бъде одобрено в паралмента и това ще отвори пътя към Брекзит. В петък вечерта обаче  преговарящите не успяха да се похвалят с някакви резултати. А предложението на Мей за ново кратко отлагане на Брекзит не бе посрещното радушно нито от консерватори, нито от лейбъристи, които съзряха в този ход политически игри от страна на премиера.

До 12 април - удължението, дадено от ЕС на Облединеното кралство да заяви следващите си ходове за Брекзит, остават само 6 дни. Тереза Мей предложи ново отлагане. Само че сега, за разлика от решението какъв да бъде Брекзит, което се взема в Лондон, решението дали Брекзит да бъде отложен и за колко време, се взема в Брюксел. Най-вероятно е ЕС да се съгласи с новото отлагане, но дали по предложението на Мей или на Туск. Каквото и отлагане  да бъде дадено, най-важното е сега дали британските депутати ще успеят най-сетне да постигнат консенсус по някаква сделка.

Надежди все още има и те се възлагат на преговорите между управляващите консерватори и лейбъристите в опозиция. Първоначалният ентусиазъм обаче охладня, след като снощи  министърът за Брекзит в сянка Киър Стармър се оплака, че правителството всъщност  не е предложило никакви промени в сделката на Тереза Мей по време на преговорите.

„Необходима е промяна, ако трябва да правим компромиси“, каза Сармър.

Маргарет Бекет, бивш министър и заместник-председател на Лейбъристката партия, не е доволна нито от преговорите, нито от предложенето на Мей за отлагане на Брекзит.

Разбира се, приветствам мнението, че повече време трябва да бъде дадено за опит да изгладим нещата, но не съм много обнадеждена от писмото на Мей, защото ми изглежда, че тя играе точно същата игра, която играе още от началото. Веднъж вече поиска удължаване, което беше отхвърлено. А говори и за подготовка за европейските избори, но с възможност да бъдат отменени“.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изстрелването на

Мисията на "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий

Мисията на астронавтите от космическия апарат "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий. Течовете на хелий са подобни на тези, които наложиха отмяна на изстрелването на "Стралайнер" на 25 май. Първоначално завръщане на астронавтите на Земята бе планирано за петък, 14 юни, но мисията се удължава до 18 юни в изчакване на подходящи условия и..

публикувано на 12.06.24 в 09:15

Руски удари срещу Киев и Одеса

За руски въздушни удари срещу Киев и Одеса съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Малко след 3 часа през нощта беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна. Ракетните удари са продължили близо два часа. Русия е изстреляла крилати ракети от..

публикувано на 12.06.24 в 09:05
Разрушения в Украйна, архив

Продължава конференцията в Берлин за следвоенното възстановяване на Украйна

В Берлин продължава конференцията за следвоенното възстановяване на Украйна. Във форума участват над 60 държави.  Водеща тема на разговорите в Берлин е възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, която е понесла значителни щети от руските въздушни атаки. В Берлин се обсъжда и военната помощ за Киев.  Премиерът на Нидерландия Марк..

публикувано на 12.06.24 в 08:33
Кольо Колев

Кольо Колев: Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, обяви пред БНР Кольо Колев, социолог от "Медиана". "Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство - един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея".  Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на..

публикувано на 12.06.24 в 08:23

МС отпуска пари за компенсации на родители, чиито деца не са приети в градини и ясли

Министерският съвет ще проведе заседание от 14 часa.  В предварителния дневен ред е одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините, с които да бъдат компенсирани родителите, чиито деца не са приети в общински детски ясли или държавни детски градини.

публикувано на 12.06.24 в 08:15

"Жълт" код: В 10 области дъжд и гръмотевици, в 12 - жега

"Жълт" код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София - област и Шумен. За други 12 области е обявен жълт код за..

публикувано на 12.06.24 в 08:04

Амнистията за каталунските сепаратисти в Испания е в сила

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде БТА като се позова на ДПА.  Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона. "Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния" е публикуван във вторник в испанския Държавен вестник. Той дава възможност на сепаратистите, които избягаха в..

публикувано на 12.06.24 в 07:49