Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Стефанов: Държавата е абдикирала от здравеопазването

В сряда представят уникална за страната апаратура за диагностика и лечение на заболяванията на храносмилателната система

Д-р Румен Стефанов и водещата Станислава Пирчева
Снимка: БНР

Уникална видеоендоскопска апаратура и ехограф за диагностика и лечение на заболяванията на храносмилателната система вече работи в България.

Апаратурата, която е с приоритет за ранна диагностика на предраковите и раковите заболявания, е дарение от АЕЦ „Козлодуй“ на Комплексния онкологичен център във Враца.

Това е най-високият клас ендоскопска апаратура на японската фирма Olympus. Ехографският апарат е също най-висока японска технологична версия – хибрид на Aloka и Hitachi. Част от модулите са единствени в България.

Официалното откриване е планирано за 17 април.

„От няколко седмици отделението ни разполага с най-модерната, най-прецизната апаратура в света, която се използва в гастроентерологията“ - каза за предаването „Нощен Хоризонт“ д-р Румен Стефанов.

От 2005 г. той е началник на отделението по онкологична гастроентерология към "Комплексен онкологичен център - Враца".

„Апаратурата включва гастроскоп, колоноскоп, дуоденоскоп, ехоендоскоп, специален ехограф, електрохирургичен агрегат с аргон, видеозаписващо устройство и други компоненти. Искам да подчертая, че дуоденоскопът е единственият в България и най-добрият в света. Също така ехографът и електрохирургичният агрегат с аргон и видеозаписващото устройство. Ехоендоскопът пък е единствения в Северна България, при условие, че общо в страната са 5 и още два, но от по-нисък клас. Т.е. нито една болница в страната няма това ниво на оборудване от най-високия клас в света“, посочи специалистът.

 „Държавата е абдикирала изцяло от здравеопазването“, смята д-р Стефанов.

„Виждате какво се случва в областните и общинските болници – не само като печални заплати, но и като лекарства, консумативи и апаратура. За пример – опериран колега хирург в МБАЛ „Хр. Ботев“ гр. Враца, който сега си купува лекарствата за лечението в болницата, в която до вчера е оперирал.“

 „Знаете, че клиничните пътеки са недофинансирани, а от 01.01.2019 година и цените на три от основните клинични пътеки в гастроентерологията се намалиха с 1/3 едностранно от Касата. Обществото изобщо да не си и помисля, че съществува договаряне между БЛС и НЗОК. Има диктат и монопол. Извиване на ръце. Не е нормално за 5 години една от интервенционалните пътеки в гастроентерологията регресивно да намалее от 1360 лв. на 600 лв. Това принуждава все повече болници да въвеждат доплащане, за да не генерират финансови дефицити“, коментира д-р Стефанов.

Д-р Румен Стефанов е завършил Медицинска академия в София през 1986 г. Специализира вътрешни болести, а по-късно гастроентерология и диететика. Практикува горна и долна ендоскопия, диагностична и инвазивна ехография, контрастно-усилена ехография, еластография и други.

Провежда ендоскопски ретроградни холангио- и панкреатографии и редица лечебни процедури върху жлъчните канали и панкреаса. От месец март т.г. въвежда и ендоскопската ехография.

В дългогодишната си практика въвежда 22 иновативни методики в гастроентерологията в Северозападна България и конкретно в Комплексния онкологичен център на Враца. Притежава магистратура по “Здравен мениджмънт”. Управител е и на медицински център. Номиниран е и награден за принос в иновации в медицината през 2017 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците. Полицията в Париж отстрани пропалестински студенти, окупирали университета за политически науки "Сиенс По" (Sciences Po). Около 200 души са се събрали пред Пантеона в Париж в подкрепа на жителите на Газа. Организатори са различни студентски организации, младежки екологични..

публикувано на 03.05.24 в 18:20
Яхя Сареа, военен говорител на йеменските хути

Йеменските хути заплашват да атакуват всеки кораб, насочващ се към израелско пристанище

Йеменските хути ще атакуват кораби, насочващи се към израелските пристанища, във всяка зона, която попада в обхвата им. Това обяви военният говорител на хутите Яхя Сареа, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от Иран бунтовници нанесоха многократни удари с дронове и ракети по кораби в ключовите канали за корабоплаване в Червено море, пролива Баб..

публикувано на 03.05.24 в 17:38
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу

Шойгу твърди, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия, съобщава Ройтерс и АФП. "Руските войски продължават да сриват системата от опорни пунктове на противника по протежение на цялата линия на съприкосновение. Въоръжените сили на Украйна се опитват да удържат отделни позиции, но под..

публикувано на 03.05.24 в 17:30
Община Кюстендил

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил. Това се налага след направена ревизия, която установила, че 10 от апартаментите и помещенията се ползват неправомерно.  Съветниците отказаха да гласуват и докладна, според която две жилища трябваше да се продадат на символични цени на досегашните им ползватели. Установено е,..

публикувано на 03.05.24 в 16:58
Проф. Иван Костов

Две жени с високорискови бременности и техните бебета са спасени в "Майчин дом"

Две млади жени с високорискови бременности и техните бебета са били спасени в най-голямата АГ-болница у нас "Майчин дом".  И майките, и бебетата са в стабилно състояние. Сред майките е 36-годишна жена от Велико Търново, при която в седмия месец са установени ниски нива на тромбоцитите и нарушения в кръвосъсирването.  Заради преждевременно..

публикувано на 03.05.24 в 16:49

МВнР издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница.  Заради продължаващите протести в Тбилиси се препоръчва на българите, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, да се информират за развитието на ситуацията и да следват инструкциите на местните власти.  Също така,..

публикувано на 03.05.24 в 16:37