Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Добрич кандидатства за изграждане на приют за бездомни по ОП „Региони в растеж“

Снимка: Община Добрич

Община Добрич ще кандидатства с проектно предложение за изграждането на Приют за бездомни лица и семейства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Добрич е единственият областен град в България, който все още няма общински приют. Центрове за временно настаняване има единствено към църквата „Света Троица“, както и към Фондацията „Ръка за помощ“. До този момент Община Добрич осигуряваше подслон и храна за бездомните хора само през зимните месеци в общински имот, който обаче няма статут на социална услуга. С проекта се предвижда приютът да работи целогодишно и в него освен подслон и храна, нуждаещите се да получават социална помощ и психологическа консултация. Идеята на кметския екип беше одобрена и от Общинския съвет на Добрич.

Проектът на Общината за изграждането на приюта е входиран в Националния институт по културно наследство, тъй като предвидената за целта сграда е архитектурно-строителен обект с местно значение. Рушащата се от години къща се намира на ул. „Хан Кардам“ и е в близост до редица институции. По думите на зам.-кмета по хуманитарните дейности в Община Добрич д-р Емилия Баева нуждата от такава услуга е голяма, тъй като броят на бездомните хора непрекъснато нараства, а общината няма къде да ги настанява.

Живеещите в близост до сградата, отредена за приют, са изразили в подписка недоволството си от намеренията на Община Добрич. Д-р Баева обаче е на мнение, че бездомните лица не са крадци или убийци, а човешки същества, които имат нужда от подкрепа.

Обществената поръчка за ремонта на къщата, отредена за приют, ще започне, след като срокът за съгласуване на проектното предложение в Националния институт по културно наследство изтече. Надеждите са, че най-късно това ще стане през месец юли, а самите строителни дейности вероятно ще стартират в началото на 2020 година. Средствата, необходими за ремонта, са около половин милион лева и се отпускат от Оперативната програма „Региони в растеж“. Община Добрич винаги се е стремяла да осигури индивидуална подкрепа за бездомните хора, според индивидуалните им нужди, споделя още д-р Баева. И нека не забравяме, че никой не се ражда бездомен, той става такъв. И никой не е застрахован подобна съдба да го застигне в даден етап от живота му.

Репортажа на Мая Щърбанова за предаването „12+4“ можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума. Арестуваната българка е на 76 години и възрастта й учудила дори полицаите. Тя е заловена при получаване на пари и бижута от телефонна измама на гръцка пенсионерка. Престъплението е извършено в град Арта. Мъж, който се представил за лекар, поискал от гъркинята да..

публикувано на 27.09.24 в 16:53

Николо Коцев: Такъв филм има специална стойност за меломаните

Световна премиера на документалния филм "The making of Nostradamus" и художествена изложба са тази вечер в "Сити марк арт център" в София. И лентата и експозицията разказват за създаването на рокоперата "Нострадамус" от Николо Коцев, който в проекта си е обединил жанрове като рок, симфонична музика, опера и филм. "Премиерата на..

публикувано на 27.09.24 в 16:53

От 1-ви октомври възстановяват директния влак "Синия Дунав" от Русе до София

Директният влак "Синия Дунав" от Русе до София е възобновен и от 1 октомври ще пътува в продължение на три месеца, съобщи областният управител на Русе Драгомир Драганов. След повече от четиримесечни усилия на Областната администрация и със съдействието на министри и депутати в Европейския парламент директният влак от Русе към София ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 16:49
Проф. Людмил Вагалински

Проф. Вагалински: Един от откритите надписи може да напише липсваща страница от историята на траките

Необикновен археологически сезон изпраща екипът на проф. Людмил Вагалински, а новите разкрития на Хераклея Синтика привлякоха интереса на целия свят към древния град , унищожен от две силни земетресения в края на четвърти век.  Само през последните два месеца, по време на аварийно-спасителните дейности по разчистване на големия канал на..

публикувано на 27.09.24 в 16:41
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05