Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите за гости - петно върху бранша или изопачена реалност

Снимка: Венета Николова

„Този скандал с къщите за гости хвърля петно върху нашия бранш. Злоупотребите нямат нищо общо с нас. Въпросните къщи за гости дори ги няма в регистъра на Министерството на туризма“. Това коментира пред БНР Вероника Кънева, председател на Асоциацията на собствениците на къщи за гости.

„Проблемът е в заложените критерии. Самите субсидии имаха хубава идея – да се подпомогнат слабо развитите райони, да се повиши икономическият растеж, да се осигури заетост на хората в тези райони. Но наредбата, която се създаде, направи такива условия, които ни дискриминираха. Наредбата направи така, че достъп до тази субсидия да имат само хората с пари“, каза още Кънева в предаването „Хоризонт за вас“ и поясни:

„Много хора, които са искали да получат евросубсидия за къщи за гости, не са могли да стигнат до реализирането на проектите си, защото има изискване в наредбата – ако имаш проект, трябва да имаш собствени пари или пари от банка, за да го стартираш. Максималната субсидия, която след това се възстановява, е 200 000 евро. Ако някой от нашите членове спечели, той трябва да има собствени средства, за да започне, а банката дава трудно кредити“.

Вероника Кънева подчерта колко е труден бизнесът в тази област, защото „правят се наредби – еднакви и за големите хотели, и за къщи с пет места“.

Според нея в целия казус основният въпрос, който не се задава, е откъде собствениците на тези къщи са взели толкова пари, за да стартират бизнеса си. По думите на Кънева, това, което трябва да се направи, за да се ограничат бъдещи злоупотреби, е да се създадат други критерии за усвояването на парите.

Проф. Димитър Тадаръков, бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“, уточни:

„Има разминаване и изопачаване на реалността. Тези 62 000 – 63 000 къщи, записани в Министерството на туризма, са къщи за гости в морски, в СПА и в зимни региони. Това са части от къщи, където собственикът е отделил една-две-три стаи за гости, затова трябва да отговаря по правилата на туризма. Къщите за гости, за развитие на селски райони, не се включват в тези региони. За тези региони е забранено включването на къщи за гости, където има туристически бизнес. Те бяха създадени по мое време, бяха приети правила и регламенти. За всички останали части от страната, мисля, че бяха около 252 общини, където да може да се намали безработицата и да могат да се ангажират хора“.

„Създадох отдел за борба с корупцията, който превантивно - още на ниво проект, да спре злоупотребите. За да инвестираш по програмата за развитие на селски райони в една къща, законът изисква – първо, да дадеш проекта, да бъде одобрен, след това да намериш пари за финансирането му, да го финансираш, да го изградиш и при проверката да докажеш, че всяко нещо отговаря на проекта, ако всичко е наред, финансирането се отпуска 100%“.

Проф. Тадаръков подчерта, че е управлявал с професионализъм и че по негово време са се спазвали правилата:

„След моето напускане заради проблеми със Станишев и Плугчиева, които защитаваха интересите на Европа, не на България, дойде „Калинката“, дойдоха партийните назначения и провалът дойде. Управляваше се по партиен режим, а не по професионален. Това е проблемът в цялата държава. След проверката ще видите, че от тези 700-750 къщи - 100-150 ще бъдат на свързани лица, а останалите са доказани, изградени и работещи като къщи за гости. Механизмът е много прост – като се тръгне от проекта, от банката за финансиране, от изграждането, от проверката на техническия инспекторат, от проверките на ОЛАФ, от отдел оторизация, отдел плащане, по цялата верига ще цъфне всичко“.

Интервюто с Вероника Кънева и с проф. Димитър Тадаръков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия борсовият курс юан-рубла ще задава траекторията и за другите валутни двойки

Московската борса прекрати всякакви търгове с щатски долари и евро, след като попадна под новия пакет от американски и британски санкции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Централната банка на Русия може да осигури стабилността на валутните пазари. На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро На фона на новите..

публикувано на 13.06.24 в 19:31

Цветелина Димитрова: Районът на Ботевград не е защитен от градушки

Районът на Ботевград не е защитен от градушки, обясни Цветелина Димитрова - ръководител на главната дирекция "Технически оперативни дейности" в Изпълнителната агенция за борба с градушките: "Нито с ракети, нито със самолети защитаваме Ботевград. След Ботевград облакът стана мощна суперклетка. В момента точно на юг от Ловеч е много тежко положението...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

"Хизбула" атакува с дронове и ракети Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" обяви, че е обстрелвала днес с ракети и с дронове шест израелски военни обекта едновременно - най-мощното нападение от октомври миналата година, когато избухна войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка "Хамас". С "ескадрони от дронове камикадзе", се казва в съобщението на "Хизбула",..

публикувано на 13.06.24 в 18:50
В Атина, 13 юни 2024 г. Температурите остават много високи в цяла Гърция на 13 юни, на много места надвишаващи 40°  по Целзий.

Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C

Горещата вълна в Гърция Продължава и днес . На остров Крит температурата премина 44 градуса. Гореща вълна в Гърция Африкански прах с много високи температури покри днес Гърция. На Крит, Спарти, Тива високите температури създадоха задушлива атмосфера с влошено качество на въздуха. Властите взеха изключително строги мерки по опазване здравето на..

публикувано на 13.06.24 в 18:43

Москва достави учебни ядрени снаряди за руско-беларуското учение

В рамките на съвместно учение военни от Русия и Беларус доставиха учебни ядрени снаряди в пунктовете за съхранение на ракетна бригада и на летище на щурмовата авиация. Това съобщиха от министерството на отбраната в Москва. Във вторник беше дадено началото на втория етап от руско-беларуското учение, по време на което военните отработват готовността за..

публикувано на 13.06.24 в 18:39

Седмина задържани за незаконна преработка и производство на оръжия и боеприпаси

Прокуратурата в Ловеч и подразделението ѝ  в Тетевен разследват незаконна  преработка, производство и държане на оръжия, боеприпаси и взривни вещества.  Задържани са седем души. След проведена от ГДБОП-МВР специализирана полицейска операция на територията на областите Ловеч, Плевен и Враца, на 12 юни 2024 г.  от специализираните отдели на Главната..

публикувано на 13.06.24 в 18:27
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Аржентина се присъедини към групата за подкрепа на Украйна "Рамщайн"

Започна заседанието на Съвета НАТО-Украйна във формат министри на отбраната, в което участва и ЕС. Освен допълнителни и дългосрочни доставки на оръжие за Украйна, особено ПВО, те ще разискват и отговора на зачестилите случаи на саботажи, дезинформация и кибератаки срещу страните от Пакта.  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви,..

публикувано на 13.06.24 в 18:27