Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Парка за танцуващи мечки в Белица: Най-важното беше да не привикнат към хора

Снимка: БГНЕС/ Четири лапи

На 6 май при съвместна акция на Министерството на околната среда и водите и фондация „Четири лапи“ в национален парк „Централен Балкан“ бяха освободени 3 млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир „Доспат“ – Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в спасителния център „Арктурос“ в Гърция, където по специална програма за реадаптация бяха приучени да оцеляват в дивата природа.

Самият Парк за танцуващи мечки край Белица е финансиран от фондация „Четири лапи“ и фондация „Брижит Бардо“ и е един от най-големите проекти за мечки на Балканите.

Преди една година получихме сигнал, че 3 мечета са намерени в бедстващо състояние в Родопите и решихме да помогнем като ги приютим временно при нас, докато намери какво може да се случи с тях“, каза пред БНР Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Той разказа как е участвал в това спасяване и връщане на мечетата в дивата природа и допълни:

„И преди това сме имали случаи, в други държави, на подобно осиротяване на мечета. Имаме някакъв опит. В случая стана така, че успяхме да се уговорим с колегите от Гърция от „Арктурос“, че те ще поемат, съответно, обгрижването на мечетата за една година, за да могат те да израснат и през тази година да им бъде дадено пълното обучение“, поясни той в интервю за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“.

Иванов разказа и как се случва обучението на мечетата:

„Най-важното нещо от цялата тази работа е мечетата да не привикват с хора, това е едно от най-важните неща, да бъдат изолирани отвсякъде, да няма привикване дори и към  човека, който се грижи за тях. Следващото нещо, което е изключително важно е те да се научат на глад, защото животните, които се отглеждат в зоологически градини, както и в парковете, там нещата са по-различни относно диетата. Трябва да бъдат научени да търсят храна, да се скриват при опасност. Всички тези инстинкти те ги имат, но трябва да бъдат обострени“.

За пръв път на територията на България се осъществява такава спасителна акция, заяви директорът на Парка.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Димитър Иванов може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Върнаха в дивата природа спасените преди година три мечета

При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите и „Четири лапи“ в Национален парк „Централен Балкан“ бяха освободени три млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир Доспат. Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в..

публикувано на 07.05.19 в 09:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои..

публикувано на 11.06.24 в 20:15

Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции за народен представител от Смолян

Доктор Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции от кандидатите за народни представители на поредните избори за НС от Смолян. Той ще бъде за пети път депутат от 22-ри МИР - Смолян. Д-р Красимир Събев е получил 3018 преференции, а..

публикувано на 11.06.24 в 20:13
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Тревожна амалгама от умора, апатия и протестен вот

Отговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е да предложи нова формула за управление, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в първия си коментар след неделния предсрочен парламентарен вот. При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС -..

публикувано на 11.06.24 в 19:52

Работници от "Солвей соди" в Девня събират подписи за ефективен стачен протест

Работници от технологичния персонал на завода за калцинирана сода "Солвей соди" в Девня излязоха на протест пред сградата на дружеството заради подценяване на труда им от работодателя, те събират подписи за обявяване на ефективен стачен протест в..

публикувано на 11.06.24 в 19:49
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Делото срещу пастора Даниел Хъл отново не тръгна

За пореден път не бе даден ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия и блудствени действия с 14 деца от кв. „Надежда“ в Сливен. Причината за това стана нов отвод на съдебния състав на Районния съд. Преди заседанието..

публикувано на 11.06.24 в 19:10

Събират средства за възстановяване на 120-годишна църква в берковското с. Мездрея

В берковското село Мездрея искат да възстановяват църква на над 120 години. Местните жители вече са събрали 10 000 лева Църквата "Света Троица" в Мездрея е построена през 1902 година и оттогава не е реконструирана. Преди време жителите на берковското..

публикувано на 11.06.24 в 19:05