Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Роман получиха като първоюнски подарък пътуване с парен влак

Снимка: БТА

Децата от дома за социални грижи в град Роман бяха зарадвани в Деня на детето с пътуване с влак, теглен от парен локомотив. Инициативата е на БДЖ и община Банкя. Пътуването започна на първи коловоз от Централната гара в София, а в Банкя за децата са подготвени подаръци и участия в различни забавни игри.

Така започва едно необикновено приключение за децата от Дома за социални грижи в град Роман, които празнуват 1 юни с пътуване с влак, теглен от парен локомотив от София до Банкя.

Вълнуващото пътуване е съпътствано с едно малко разочарование.

"Първите им представи бяха за Баба Меца, че дали наистина Баба Меца ще пътува с нас във влака" - каза директорката на дома Роза Димитрова:

"По повод 1 юни те са получавали различни подаръци, но това е по своя вид за първи път такъв вид пътуване. Показахме им парния локомотив, казахме им за Вапцаров, който е работил на него, надяваме се цялото пътуване да мине много интересно, вълнуващо е за тях".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31

Вотът на младите в Европа - посоки за размисъл

Европейските избори отминаха, резултатите са ясни и многократно анализирани, но има една група избиратели, която предизвиква особен интерес - младите хора в Европа. В някои държави членки на ЕС като Австрия, Белгия и Малта право на глас имат младежи под 18 години. А тази година в Германия за първи път можеха да гласуват и 16 и 17-годишните. Или..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Министър Гвоздейков ще представи новозакупените вагони за БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще присъства преди обед на представянето на новозакупените от Германия вагони за БДЖ, които вече са с напълно обновена визия. Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас в събота, 22-ри юни.  Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака, който заминава..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Владимир Илиев: Има дискусия доколко архаизмите в литературата ни са достъпни за учениците

Има дискусия доколко архаизмите в българската литература са достъпни за учениците .  Това каза пред БНР Владимир Илиев, учител по Български език и литература в 131 СУ "К. А. Тимирязев", и коментира: "С всяка година този език става все по-труден за обясняване и за разбиране. Но той е важен. Езикът на "Една българка", на "До Чикаго и назад", на "Бай..

публикувано на 20.06.24 в 18:35

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г. Христо Георгиев. Премиерата на неговата книга "Скритото очарование на Кипър" бе част от майските..

публикувано на 18.06.24 в 11:40

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42