Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова призова да се кандидатства за безплатна подмяна на отоплителните инсталации с по-екологични

Снимка: БНР

Замърсяването на въздуха е водещата тема на тазгодишните събития, с които се отбелязва Световният ден на околната среда. В столицата денят беше отбелязан с концерт, съпътстван от викторина и изложение „Иновации за качество на въздуха“, на което български компании представиха своите иновативни решения за опазване на околната среда. Празничната програма събра десетки столичани в градинката пред Музея за история на София.

Кметът Йорданка Фандъкова маркира основните мерки за справяне с проблема с мръсния въздух и призова повече граждани да мислят за околната среда:

"Разделното събиране на отпадъците, оставянето на автомобилите в дните с най-голямо замърсяване и използването на обществения транспорт, използването на велосипеди или друг вид екологични превозни средства - всяко едно усилие е важно. Ето сега и включването на домакинствата в програмата за отопление с по-екологично гориво. Всяко едно усилие си струва, защото по този начин можем да запазим природата за нашите деца".

Кметът припомни, че крайният срок за подмяна на отоплителните инсталации изтича в средата на месеца. Столичната община ще предостави безплатно нови екологични начини за отопление на 1/3 от домакинствата, които все още се отопляват на твърдо битово гориво:

„Хората да се включват, защото все още не са достатъчно активни в тази програма. До края на май са подали заявления около 5 000 домакинства, а нашата възможност е за подмяна на отоплителните инсталации на около 20 000. До средата на юни е срокът за подаване на заявления“.

"Редом до твърдото гориво за отопление, транспортът е основен замърсител на въздуха в големите градове като София. Електрическите велосипеди и тротинетки, навлизащи отскоро на пазара, се превръщат в популярна алтернатива на автомобилите в градски условия", каза Галин Бонев - представител на фирма за производство на електрически велосипеди и тротинетки. С разширяването на велосипедната инфраструктура, карането ще става все по-приятно, категоричен е той.

Днес правителството одобри и Националната програма за подобряване на атмосферния въздух до 2024 година. Минути преди откриването на празничната програма в центъра на столицата, екоминистърът Нено Димов подчерта:

„По този начин, на практика, ще разполагат общините с един ресурс от порядъка на около 700 милиона за следващите 3-4 години – достатъчен ресурс, за да може да се решат в голяма степен проблемите със замърсяването на въздуха“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

Въпреки че от понеделник Евелин Банев - Брендо, след като сам се предаде, започна да изтърпява шестгодишната си ефективна присъда по дело за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година, от днес той е и с мярка за неотклонение "задържане под стража" по Европейска заповед за арест от Италия и Румъния, където е..

публикувано на 28.06.24 в 13:59

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Той обвърза тази информация с обстоятелствата около навлизането на самолет с украински собственик в българското въздушно пространство...

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за лечение, възрастната жена е изхвърлила от петия етаж на жилището си парите, прибрани от мнимия лекар.

публикувано на 28.06.24 в 12:59

Антон Оруш: При мен е Ноевият ковчег на българската техника

"Над 500 технически български устройства притежавам, които събирам от 2009 година досега, разказа в "Нощен Хоризонт" Антон Оруш, автор на книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия" .  Книгата включва някои от интересните български технологии, които са изобретени и са се произвеждали в Българи я. Произведението обхваща..

публикувано на 28.06.24 в 12:03

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Ще бъде внесен проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването може да се използва за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви заместник-председателя на..

публикувано на 28.06.24 в 11:39

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума". Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се блъска..

публикувано на 28.06.24 в 11:29