Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетима са кандидатите да наследят Мей като лидер на Консервативната партия

Кирил Дрезов: На предна линия стои въпросът за оцеляването на партията

| обновено на 11.06.19 в 13:09
Тереза Мей обявява пред премиерския офис на "Даунинг стрийт" 10, че подава оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетима кандидати ще участват в надпреварата за поста на Тереза Мей като лидер на британската Консервативна партия. 11-ият кандидат, Сам Джийма, единственият подкрепящ втори референдум, се оттегли малко след като процедурата за номинации приключи, с аргумента, че не разполага с необходимото време да събере подкрепа за неговата кауза.

Десет души ще участват в първото гласуване на депутатите, насрочено за 13 юни. На всеки кръг от гласуване ще отпада по един кандидат, докато останат само двама и тогава вече членовете на Консервативната партия, около 160 хиляди, ще изберат новия си лидер. Четирима от основните кандидати – външният министър Джеръми Хънт, бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, министърът на здравеопазването Мат Ханкок и министърът на околната среда Майкъл Гоув, които са в списъка, официално се аргументираха защо искат да бъдат лидери на торите и респективно премиери на страната.

Бившият външен министър Борис Джонсън, който е фаворит на букмейкърите на този етап, днес се въздържа от изявления, но сутринта разбуни духовете с публикация в пресата, че обещава да намали данък общ доход за хората, печелещи над 50 000 паунда.

Майкъл Гоув, който изпитва трудни времена след признанието, че е вземал кокаин преди 20 години и призивите да се оттегли от надпреварата, също е сред кандидати и дори остави добро впечатление сред съпартийците с изявлението, че кампанията му ще се фокусира върху "връщането на контрола върху парите, границите и законите".

Ето и списък на допуснатите кандидати в надпреварата за лидер на Консервативната партия:

1.  Майкъл Гоув – министър на околната среда;

2.  Мат Ханкок – министър на здравеопазването;

3.  Марк Харпър – бивш главен партиен организационен секретар;

4.  Джеръми Хънт – министър на външните работи;

5.  Саджид Джавид – министър на вътрешните работи;

6.  Борис Джонсън – бивш външен министър;

7.  Андреа Ледсъм – бивш лидер на Камарата на общините;

8.  Естър Маквей – бивш министър на трудовата заетост и пенсиите;

9.  Доминик Рааб – бивш министър за Брекзит;

10.  Рори Стюърт – министър за международно развитие.

„Има изненади не толкова в имената на кандидатите, а в натрупването на толкова хора. Борис Джонсън е най-отпред от гледна точка на подкрепа. Почти всички кандидати са подкрепяни не само от консерватори, поддръжници на Брекзит, но и от консерватори, които са привърженици на оставането в Европейския съюз. На предна линия сякаш стои въпросът за оцеляването на Консервативната партия, не случайно повечето водещи кандидати заявяват, че ако не се проведе Брекзит, Консервативната партия е заплашена от унищожаване на следващите избори“. Това каза пред БНР Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика в университета в Кийл, Великобритания.

В предаването „12+3“ Дрезов сравни битката за поста с „кланица, където кандидатите безмилостно излизат като гладиатори и се използват всякакви средства“. Преподавателят дори очаква в близките дни компроматна война срещу Борис Джонсън, „защото той има достатъчно подводни камъни в своята биография“. Той отбеляза и:

„Великобритания е страна на залаганията – на спортните и на политическите. Доста хора ще спечелят и ще загубят пари при подобни залагания. Самата Великобритания може да се спечели, но и може да загуби много“.

Интервюто с Кирил Дрезов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София и за малко не ударил уличен стълб.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков". "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият..

публикувано на 11.06.24 в 22:00
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15

Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции за народен представител от Смолян

Доктор Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции от кандидатите за народни представители на поредните избори за НС от Смолян. Той ще бъде за пети път депутат от 22-ри МИР - Смолян. Д-р Красимир Събев е получил 3018 преференции, а вторият в листата на ГЕРБ-СДС, Тодор Батков – син е с лична подкрепа от 2177 избиратели. Трети по..

публикувано на 11.06.24 в 20:13
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Тревожна амалгама от умора, апатия и протестен вот

Отговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е да предложи нова формула за управление, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в първия си коментар след неделния предсрочен парламентарен вот. При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33% Тя направи изявление пред журналисти преди откриването на временната изложба..

публикувано на 11.06.24 в 19:52

Работници от "Солвей соди" в Девня събират подписи за ефективен стачен протест

Работници от технологичния персонал на завода за калцинирана сода "Солвей соди" в Девня излязоха на протест пред сградата на дружеството заради подценяване на труда им от работодателя, те събират подписи за обявяване на ефективен стачен протест в работно време. Днешният протест е предупредителен, посочи Даниел Куюмджиев, председател на КНСБ в..

публикувано на 11.06.24 в 19:49