Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници срещу "Морето от бетон", според Искрен Веселинов няма повод за протест

Снимка: БГНЕС

Не трябва да се отлагат готвените изменения в Закона за Черноморското крайбрежие. Такова мнение изказа пред БНР Искрен Веселинов, председател на регионалната комисия в Народното събрание.

„Това е доста скромно като обем изменение на закона, чиято основна задача е да осигури опазването на дюните, забрана за паркиране върху тях, за разполагане на определени съоръжения. Това са едни изцяло защитни текстове, както и някои административни процедури, които не бяха докрай уредени чисто технологично. Между първо и второ четене имаше доста предложения. Едно от тях е възможността да се създават места за къмпингуване, извън официалните къмпинги. И съответно наказателните разпоредби за хората, които си позволяват да къмпингуват, където им падне, замърсяват околната среда, оставят тонове отпадъци след себе си и при това се наричат природозащитници“, обясни той в предаването „Хоризонт до обед“.

Веселинов е категоричен, че този закон по никакъв начин не създава заплаха за природата, плажовете, дюните, а твърденията в тази посока определи като „нелепи“. Депутатът изрази готовност за разговор за „глобален ремонт на закона“ или за нов закон, както и че е готов за среща с всеки, който поиска такава.

Повод за протест няма, категоричен е Искрен Веселинов. Той призова участниците в протестите да предизвикат правилния дебат.

Мирослава Петрова, която е от организаторите на днешния протест под надслов „Море от бетон“, който ще се проведе тази вечер пред Народното събрание, изказа своето мнение:

„От години проблемите с Черноморието са скандални. В момента тези промени, които са 22-ри поред /бел. ред. промените в Закона за Черноморското крайбрежие/, вместо да вървят в посока уреждане на някаква устойчива рамка, предлагат промени, част от които ние наричаме „цинични“. Всичко това се случва на фона на заграбените държавни дюни, на оградените плажове, на лишения достъп до платените, узурпирани, буквално мутризирани плажове. Всичко това се случва на фона на опитите на всичкото отгоре за ограничаване на конституционните граждански права. Прави се опит за удар по най-слабите“.

Протестната седмица започна вчера с внасяне на становище по проблемите в Министерския съвет:

„Има ескалация на недоволство, която си намери своя път в тази протестна седмица, която започва днес пред Народното събрание в 18.36 часа. Това, което се случва на Черноморието ни, а и в страната, е болка за всеки един от нас. Който го чувства по този начин, нека днес излезе и защити базисни ценности, права и свободи, от които утре ще се срамуваме пред децата си и поколенията“.

„Министерството на туризма не се занимава с реалните проблеми и не създава нищо полезно за българския туризъм. Това министерство е пълно разочарование за целия туристически отрасъл“, смята Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен туризъм. Според него и Министерството на околната среда и водите също не си върши работата.

„Законът за устройство на Черноморското крайбрежие от устройствен стана Закон за устройване на бизнеси, за намиране на работа на служители на Министерство на туризма, създаване на още работни места за категоризирани къмпинги и концесии на плажове, вместо да се занимава с истинската си тема, която е опазване на Черноморското крайбрежие и неговото устройване така, че то да бъде запазено за бъдещите поколения и като ресурс за местните хора, както и като възможност за развитие. То в момента е в една почти матова ситуация. България загубва конкурентоспособността си на нейния черноморски продукт“, коментира Попйорданов.

Според него държавата трябва да си върне вече станалите частни плажове и брегова ивица. Трябва да се търсят трайни и респектиращи инвеститорите решения, добави той и изказа мнение, че гласуването на закона трябва да бъде отложено.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправен пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30

Българите в Гърция ще могат да гласуват в 28 секции

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са..

публикувано на 03.06.24 в 11:24
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15